İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Eylül 2022 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınmış bir Gençliğe Hitabe’yi gösterdiği iddia edildi.

Birçok sosyal medya kullanıcısı bu hitabenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yazıldığı ve fotoğrafın da Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) yurtlarının birinde yer aldığını iddia etti. Paylaşım farklı platformlarda tartışmalar eşliğinde yayılma alanı buluyor. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fotoğraftaki Dizeleri Sözlü ya da Yazılı Dile Getirdi mi?
İlgili paylaşımda yer alan dizeler hakkında kısa bir internet araştırması yapıldığında dizelerin Mevlânâ Celaleddin Rumî’ye ait olduğuna dair birçok haberle karşılaşılıyor. Fakat Mevlânâ’ya ait eserler tarandığında bu dizelerin Mevlânâ’ya ait olduğuna dair kesin bir kanıya varılamıyor. Bu dizeler farklı versiyonları ile zaman zaman Mevlânâ’ya atfedilerek paylaşılmış.  Fakat kullanılan kelimeler Mevlana’nın yaşadığı 13. yüzyılla uyum göstermediği gibi ev alma, araba alma, sınıf geçme gibi modern toplumla ilgili kelimeler kullanılmış.
Paylaşımların bir çoğu ise bu dizelerin bulunduğu fotoğrafın TÜGVA’nın Kocaeli'nde bulunan bir yurdunda çekildiğini öne sürüyordu. 
TÜGVA’nın resmi sitesinde “Yurtlarımız” kısmına gidildiğinde Kocaeli’nde vakfa bağlı sadece bir yurt bulunduğu görülüyor. Kocaeli Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu’na dair sitedeki fotoğraflarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın herhangi bir fotoğrafı bulunmuyor. Fakat, TÜGVA Kocaeli’nin Facebook hesabına gidildiğinde söz konusu iddiada yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı dizelerin yer aldığı çerçeve görülebilir. 

TÜGVA’nın onaylanmış Twitter hesabı, TÜGVA Kocaeli’nin Twitter hesabını takip ediyor. Yurdun  Facebook hesabı da Twitter hesabı ile aynı paylaşımlarda bulunmuş. 
İlgili dizeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da adıyla beraber, özellikle geçmişe yönelik, taratıldığında bir etkinlikle karşılaşılıyor. 27 Mart 2017 tarihinde İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda 4. TÜGVA Gençlik Buluşması gerçekleşmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşma yapmış. TÜGVA’nın resmi sitesinde de bu buluşmanın detayları ve Erdoğan’ın kurduğu cümleler yer alıyor. Erdoğan, sözlerine son vermeden önce gençlere öğüt niteliğinde olduğunu belirttiği şu ifadeleri kullanmıştı:
   ​​Bazı yerlerde Mevlana Hazretlerine atfedilen, şu tavsiyeleri çok sevdim. Her daim kulağınıza küpe olmasını istiyorum. Burayı iyi dinleyin: “Paranı ver, gönlünü ver, canını ver ama ama sırrını verme! günlerini say, kazancını say, büyüklerini say, ama yerinde sayma! işini beğen, aşını beğen, eşini beğen, ama kendini beğenme! emek ver, kulak ver, bilgi ver, ama sakın boş verme! fidan büyüt, çocuk eğit, yoksul besle, ama kin besleme! davet et, hayret et, ülfet et, affet, ama ihanet etme! kitap oku, meslek oku, dünyayı oku, ama lanet okuma! elini aç, gözünü aç, kapını aç, ama ağzını açma! sınıfını geç, hayatını seç, rakibini geç, ama gülüp geçme! Gönül al, dost al, yoldaş al, ama beddua alma! yaklaş, tanış, konuş, uzaklaş, ama uşaklaşma! doğrul, sayrıl, evril, devril, ama eğrilme! hislen, tasalan, seslen, uslan, ama paslanma! itil, ütül, atıl, katıl, ama satılma!
Anadolu Ajansı tarafından 27 Mart 2017 tarihinde canlı yayınlanan konuşmanın 22:26’ncı dakikasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dizeleri ifade ettiği bölüm izlenebilir. 
Paste Embed Code for AMP
Bugün Kocaeli isimli yerel gazetenin de bu konuya dair 26 Eylül tarihli bir haberi bulunuyor. Bugün Kocaeli Gazetesi’ne konuşan TÜGVA Kocaeli İl Temsilcisi Yasin Kaplan, “Orada birçok şey var. Gençliğe Hitabe’de var. Aslında Mevla’nın öğüdü. Hiçbir değişiklik yok birebir aynısı. Bizim o tarihte genel kurulumuz olmuştu. Genel başkanımız değişmişti. Cumhurbaşkanımız bunu seslendirmişti. ‘Gençliğe öğüdümdür, hitabımdır’ diye. Onu o zaman tasarlarken gençliğe öğüt değil de hitabe olarak yazmışlar. Ama orada İstiklal Marşı’dır, Türk Bayrağı’dır, Atatürk Büstü’dür, Gençliğe Hitabe’dir bunlar da var. Çok çekilip de kenara sıkıştırılan bir konu” açıklamasında bulunmuş.
Haberde Facebook hesabında yurdun fotoğraflarıyla da örtüşen bir kare bulunuyor. Bu karede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında geçen ifadelerinin çerçevelenmiş halinin yanı sıra İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe de gözüküyor. Kaplan, Bugün Kocaeli Gazetesine çerçeve hakkında şu bilgiyi de vermiş: “Yurt açıldığından beridir asılı. Takriben 6 senedir var orada.”

Fotoğraf: Bugün Kocaeli Gazetesi

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınmış bir Gençliğe Hitabe’yi gösterdiği iddia edilmişti. Aynı zamanda çok fazla sosyal medya kullanıcısı bu hitabenin fotoğrafının Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Kocaeli yurdunda çekildiği iddia edildi. Bazı kullanıcılar da bu dizilerin sahibinin Mevlânâ Celaleddin Rumî’ye ait olduğunu iddia etti. Mevlânâ’ya ait eserler tarandığında bu dizelerin Mevlânâ’ya ait olduğunda dair kesin bir kanıya varılamıyor. Bunun yanı sıra TÜGVA’ya bağlı Kocaeli Yükseköğretim Erkek Öğrenci Yurdu’nun Facebook hesabına gidildiğinde söz konusu iddiada yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı dizelerin yer aldığı çerçeve görülebilir. Fakat bu çerçevede dile getirenler 27 Mart 2017 tarihinde İstanbul’daki 4. TÜGVA Gençlik Buluşması’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlere öğüt niteliğinde olduğunu belirttiği ifadelerinden alınmış. Erdoğan da yaptığı konuşmanın başında mevzubahis sözlerin Mevlana’ya atfedildiğini belirtmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınmış bir Gençliğe Hitabe bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınmış bir Gençliğe Hitabe’yi gösterdiği iddiası yanlış.