Bir Twitter kullanıcısı tarafından 7 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Dr. Suat Günsel Hastanesi'nde Johnson & Johnson aşısının kullanımdan kaldırıldığı iddia edildi. Paylaşımda yer alan Whatsapp mesajının görüntüsünde, aşının durdurulmasının sebebinin kan pıhtılaşmasından kaynaklı ölümler olduğu ve aşıyı olan personele kan takviyesi yapılacağı iddiaları da yer aldı.
Paylaşımda yer alan görselde geçen metin şu şekilde:
Dr. Suat Günsel Hastanesi’nin tüm personellerine; bu hafta tedarikten kaldırılan Covid aşısı olan Johnson K.K.T.C’de ve birçok ülkede kan pıhtılaşmasından dolayı ölümle sonuçlanmış olup tedavülden kaldırılmıştır. Bu aşı vurulan tüm personele 28 Haziran 2021 tarihinde kan takviyesi yapılarak kan temizliği yapılacaktır. Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Benzer iddialar çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşılmış.
Dr. Suat Ünsel Hastanesi’nde Johnson & Johnson Aşısı Yapılması Durduruldu Mu?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki açıklamalarına göre, Covid-19’a karşı bölgede Türkiye’den gönderilen Sinovac ve AB tarafından gönderilen Johnson & Johnson aşısı yapılıyor. Sitede yer alan çeşitli duyurularda Johnson & Johnson aşısı yapan merkezlerin arasına yenilerinin eklenmekte olduğu görülüyor. Ülkede aynı zamanda 24 Haziran 2021 tarihinden itibaren 18 yaşın üzeri bütün vatandaşlar Johnson & Johnson aşısı yaptırabiliyor.

Sosyal medyada benzer iddiaların yayılmasının ardından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Haziran 2021 tarihinde konu ile ilgili bir açıklama yayınlandı. Açıklamada internet sitelerinde dolanan ve Dr. Suat Günsel Hastanesi tarafından yayınlandığı iddia edilen mesajın gerçeği yansıtmadığı belirtildi. İddiaların aksine, Johnson & johnson aşısının toplatılması ya da tedavülden kaldırılması gibi bir durum bulunmamasının yanında, aşı olanlarda ciddi bir yan etki ile karşılaşılmadığı ifadesi de yer alıyor.

Johnson & Johnson Aşısının Ciddi Bir Yan Etkisi Bulunuyor Mu?
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan “Johnson & Johnson's Janssen COVID-19 Aşısına Genel Bakış ve Güvenlik” başlıklı yazıda aşının olası yan etkilerine yer verilmiş. Yaygın ve başlıca yan etkiler arasında aşı olunan kolda şişme ve ağrı görülebileceği ve halsizlik, baş ağrısı gibi durumların ortaya çıkabileceği belirtilmiş. Bu gibi yan etkilerin aşıyı aldıktan sonraki bir veya iki gün içinde ortaya çıkabiliyor ve birkaç gün içinde geçmesi bekleniyor. Klinik çalışmaların sonucuna göre, yan etkiler aşı olduktan sonraki 7 gün içinde gerçekleşebiliyor ve çoğunlukla hafif seyrediyor. CDC’nin yayınladığı güvenlik veri özetine göre, yan etkiler 18-59 yaş arası kişilerde 60 yaş ve üzeri kişilere göre daha yaygın gerçekleşiyor.
J&J/Janssen COVID-19 aşısı ile ender ve ciddi bir advers olay olan düşük trombositli kan pıhtıları (trombositopeni sendromlu tromboz veya TTS) arasında makul bir nedensel ilişki olduğu belirtiliyor. Aşı sebepli düşük trombositli kan pıhtılaşması, 18 ila 49 yaşları arasında her 1 milyon aşılı kadında yaklaşık 7 kişide görülüyor. 50 yaş ve üstü kadınlar ve her yaştan erkekler için bu advers reaksiyon daha da nadir gerçekleşiyor.

CDC sayfasında, 50 yaşından küçük kadınların aşılamadan sonra düşük trombositli kan pıhtılaşması riskinin farkında olması gerektiğinin vurgulanmasının yanında, bu etkinin oldukça nadir olduğu da belirtiliyor. J&J’ye ek olarak, diğer onaylı ve tavsiye edilen aşılar arasında Pfizer-BioNTech ve Moderna yer alıyor. CDC, Covid-19 ile mücadele kapsamında belirli bir aşı markasının beklenmesini önermiyor ve bir an önce aşı olunmasının önemini vurguluyor.

Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da, J&J aşısının kullanımı ve yan etkileri ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “COVID-19 Aşısı Janssen, mevcut pandemi sırasında hayati önem taşıyan COVID-19'a karşı iyi bir koruma seviyesi sunar. Ana deneme, aşının yaklaşık %67 etkinliğe sahip olduğunu gösterdi. Çoğu yan etki hafif ila orta şiddettedir ve sadece birkaç gün sürer. Bu nedenle Avrupa İlaç Ajansı, COVID-19 Aşı Janssen'in faydalarının risklerinden daha büyük olduğuna ve AB'de yetkilendirme için tavsiye edilebileceğine karar verdi.”

İddia YANLIŞ
7 Temmuz 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Dr. Suat Günsel Hastanesi'nde Johnson & Johnson aşısının kullanımdan kaldırıldığı iddia edilmişti. Paylaşımda yer alan Whatsapp mesajının görüntüsünde, aşının durdurulmasının sebebinin kan pıhtılaşmasından kaynaklı ölümler olduğu ve aşıyı olan personele kan takviyesi yapılacağı iddiaları da yer alıyordu. Dr. Suat Günsel Hastanesi’nde Johnson & Johnson aşısının kullanımının durdurulmasına yönelik iddialar KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlandı. İnternet sitelerinden yapılan resmi açıklamada, Johnson & Johnson aşılarının ardından ciddi bir yan etki görünmediği ve aşıların toplatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi. CDC ve EMA tarafından da kullanım onayı bulunan J&J aşısının faydası ise olası yan etkilerinden daha önemli bulunmakla beraber, 50 yaş altı kadınlarda 1 milyonda yaklaşık 7 kişi olmak üzere düşük trombositli kan pıhtılaşması riski bulunuyor.

Sonuç olarak;

Dr. Suat Günsel Hastanesi'nde Johnson & Johnson aşısının kullanımdan kaldırıldığı iddiası yanlıştır.