Bir Instagram sayfası tarafından 23 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda kullanılan görselde dünya üzerinde bir kişiye benzeyen 3 kişi olduğu ve bu kişilerden biriyle tanışma ihtimalinin de %0,5 olduğu iddia edildi. Paylaşım yaklaşık 573 bin kez görüntülenirken Instagram’da 9 bin 500’ün üzerinde beğeni almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Dünya üzerinde tıpatıp size benzeyen 3 kişi vardır ve bunlardan biriyle tanışma ihtimaliniz %0,5’tir.

Görsel çeşitli internet sitelerinde ve Pinterest’te de paylaşılmıştı.
Tıpkısının Aynısı: “Doppelganger”
Özellikle insanların benzerlerini bulabilmeleri, fark edebilmeleri 20. yüzyılda teknolojinin gelişimi neticesinde sosyal medyanın büyümesiyle başladı. İnsanların fotoğraflarıyla beraber fiziksel ve kişisel bilgileri de bu platformlarda yer almaya başlayınca insanların kendilerine benzer kişilerin ortaya çıkması da daha kolay hale geldi. Hatta bu konu hakkında paylaşımdaki görsel gibi birçok ünlü isim de benzerleriyle beraber haber oldu.

Yapılan paylaşımda öncelikle bir kişinin dünyada kendisine tıpatıp benzeyen 3 kişi olduğu iddia edilmişti. Einstein ve ona benzeyen bir adamın fotoğrafıyla beraber yapılan paylaşımdaki tıpatıp benzeme uluslararası çerçevede “doppelganger” durumu olarak da tanımlanıyor. Doppelganger aslen Almanca kökenli (doppelgänger) ve kelimenin çift kökenli, görsel ikiz, aynasız, tıpkısının aynısı ve birisinin tıpatıp benzeri gibi birçok şekilde olarak tanımlanıyor.
İnsanların birbirine benzemesi olarak tanımlanan doppelganger hakkında dünyada önemli sayılan çalışmalardan biri Adelaide Üniversitesi Tıp Fakültesi doktora öğrencisi Teghan Lucas tarafından 2015 yılının sonunda yapılmış. O dönem ABD askeri personelinin halka açık fotoğraf koleksiyonu ve üniversitedeki çalışma arkadaşlarının yardımıyla Teghan, yaklaşık 4 bin kişinin yüz detaylı analizini yapmış ve yüz özelliklerini ölçülendirerek iki insanın yüzlerinin eşleşebileceği olasılığını hesaplamış. BBC tarafından da yayınlanan bu araştırmada Lucas’ın değindiği konulardan biri ise 8 farklı yüz ölçümü özelliğinin 2 kişide aynı olmasının şansının trilyonda birden bile az olması ve gezegendeki 7,4 insanla bile bir çift doppelganger olma ihtimalinin 1/135’lik ihtimali (1 trilyon/7,4 milyon). Ayrıca Teghan başka birinin daha ona tıpatıp benzemesinin de çok olası olmadığını belirtmiş.

BBC’nin yayınlamış olduğu haberde insanların tıpatıp aynı, birebir yüz özelliklerine sahip başkalarının olma olasılığını çok düşük olduğuna dair başka hesaplamalar da mevcut:

Kardeş veya akrabalığı bulunmayan insanların birbirine tıpatıp benzemesinin oranı bu kadar düşük olsa da dünyada bu benzerliklerin yaşandığı da belirtilmiş ve bunlar görsellerle de kamuoyuyla paylaşılmış.

Bunların dışında iddianın ikince kısmında yer alan %0,5’lik 3 kişiden biriyle tanışma oranı da gerçeği yansıtmıyor. Her ne kadar insanlar birbirlerine çok benzeyen kişilerle karşılaşıp, tanıştığı internette çeşitli haber sitelerinde bulunsa da bir insanın birden fazla tıpatıp benzeri olma ihtimali trilyonda bir olarak belirtilmiş. Ayrıca doppelgangerla tanışmaya dair kesinlik kazanmış bir oranı bilim dünyasında bulunmuyor.
İddia YANLIŞ
Instagram’da paylaşılan iddiada dünyada birine tıpatıp benzeyen 3 kişi olduğu ve bu kişilerden biriyle tanışma oranının da %0,5 olduğu iddia edilmişti. Ancak doppelganger olarak nitelendirilen tıpatıp benzerliğe dair yapılan araştırmalarda ne kesinlik kazanmış insana tıpatıp benzeyen kişi sayısı ne de tanışma oranı bulunuyor. Bu sebeple bu paylaşımın uydurma içerdiğini söylemek mümkün.

Sonuç olarak;

Dünya üzerinde tıpatıp size benzeyen 3 kişi olduğu ve bunlardan birisiyle tanışma ihtimalinizin de %0,5 olduğu iddiası