Ege Sahilinde Komodo Ejderi Görüldüğü İddiası Doğru mu?
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 21 Ağustos 2024’te yapılan bir paylaşımda Ege sahilinde komodo ejderi görüldüğü iddia edildi.

Söz konusu iddia&nbsp;<a href="https://x.com/metropolmedya_/status/1825879444021719113">sosyal</a>&nbsp;medyada&nbsp;<a href="https://x.com/voiceofworldco/status/1825894280050758127">birçok</a>&nbsp;hesap tarafından&nbsp;<a href="https://x.com/tarihenstitu/status/1825982559576064485">paylaşıldı</a>.

İddia YANLIŞ
→ Videodaki canlı komodo ejderi değil, yeşil iguana.
→ Video, iguananın sahibi tarafından mizah amacıyla üretilmiş ancak daha sonra gerçek olduğu iddiasıyla dolaşıma girmiş. 
Videodaki Canlı Komodo Ejderi Değil, Yeşil İguana
Sosyal medyada mizah amacıyla üretilen içerikler, başlangıçta yalnızca eğlendirme amacı taşırken, zamanla yanlış bilgi taşıyıcılarına dönüşebilir. Bu tür içerikler genellikle esprili, abartılı veya absürt senaryolar üzerine kuruludur ve izleyicilerin dikkatini çekmek için tasarlanmıştır. Ancak, bu içerikler sosyal medyada hızla yayılırken, bağlamından koparılarak ciddi bir bilgi gibi algılanabiliyor. Mizahi bir paylaşımı gerçek sanan kullanıcılar, bu bilgiyi sorgulamadan başkalarına da yayabilir, böylece mizah amaçlı üretilmiş bir içerik, yanlış bilginin kaynağı haline gelir. Söz konusu paylaşım da bu tür bir iddiayı içeriyor. Bir video eşliğinde Ege sahillerinden yeşil komodo ejderi görüldüğü iddia edilmiş. 
Komodo ejderi Endonezya'nın Komodo, Rinca, Flores ve Gili Motang adalarına endemik olarak yaşayan ve nesli devam eden en büyük kertenkele türü.  Türün erkekleri 3 metre uzunluğa ve 150 kg ağırlığa kadar ulaşabiliyor. Bu bilgi bile videodaki canlının bir komodo ejderi olamayacağını gösteriyor. 
Ege Sahilinde Komodo Ejderi Görüldüğü İddiası Doğru mu?

Söz konusu paylaşımdaki video incelendiği zaman yorum yapanların arasında Kaan Sezer ismindeki bir kullanıcı dikkat çekiyor.  Kaan Sezer, videonun kendi hesabından alındığını ve videosundaki açıklamaların eksik yazıldığını iddia etmiş.
Ege Sahilinde Komodo Ejderi Görüldüğü İddiası Doğru mu?

Kaan Sezer’in Instagram profiline bakıldığı zaman videonun 13 Temmuz’da yüklendiği görülebilir. Sezer, videonun açıklamasının son kısımlarında ise videonun ironi içerdiğini belirtmiş.
Ege Sahilinde Komodo Ejderi Görüldüğü İddiası Doğru mu?

Kaan Sezer’in profili biraz daha incelendiği zaman Sürüngen Dostları adında bir YouTube kanalı bulunduğu ve bu kanalda sürüngenler ve böcekler hakkında bilgiler verdiği fark ediliyor. Söz konusu iddia sosyal medyada dolaşıma girdikten sonra Kaan Sezer haberin mizahi amaçlı olduğuna dair bir video daha yayınlamış. İddiadaki canlının Komodo Ejderi değil, 7 senedir kendisinin beslediği Yeşil İguana olduğunu belirten Kaan Sezer, sosyal medyada böcekler ile ilgili çıkan yalan haberlerle alay etmek için böyle bir video yaptığını ifade etmiş.
Ege Sahilinde Komodo Ejderi Görüldüğü İddiası Doğru mu?

Özetle, Ege sahilinde komodo ejderi görüldü iddiası yanlış.

Sonuç olarak;

Ege sahilinde komodo ejderi görüldü iddiası yanlış.