İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından paylaşılan fotoğrafın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Fethullah Gülen ile görüşmesini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Görsel iki fotoğrafın görsel manipülasyon araçlarıyla birleştirilmesi sonucu oluşturulmuş.
→ Fethullah Gülen’in bulunduğu kesit  kardeşi Seyfullah Gülen ile görüşmesini gösteren fotoğraftan alınmış.
→ Ekrem İmamoğlu’nun bulunuğu fotoğraf kesiti ise 2019’da KKTC ziyaretinden bir fotoğrafı kesilerek orijinal fotoğrafa eklenmiş.
Fotoğraf Montajlanmış
Yerel seçim yaklaşırken siyasetçilerle ilgili iddialar ve görseller sosyal medyada sıklıkla yer almaya başladı. Özellikle görsel manipülasyon araçlarıyla değiştirilmiş fotoğraflar siyasetçilerin toplumsal imajlarını zedeleme amaçlı bir dezenformasyon silahı olarak kullanılıyor. Daha önce değiştirilmiş görsellerle desteklenmiş birçok iddia geniş kitlelere ulaşmış ve seçim kampanyaları sürecinde seçmenleri yanlış yönlendirmişti. 
Söz konusu iddiadaki fotoğrafta da 15 Temmuz 2016’da düzenlenen darbe girişimiyle ilgili hakkında yakalama kararı olan Fethullah Gülen ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görüşme yaptığı görülüyor. 
İddiadaki fotoğraf arama motorları üzerinden tersine görsel arama araçlarıyla incelendiğinde fotoğrafın montajlanmış olduğu ortaya çıkıyor. 2019 yılında da yaygınlaşan montajlı fotoğrafın sahte olduğu Gazete Duvar tarafından da araştırılmış. 
Fethullah Gülen’in ve Ekrem İmamoğlu’nun kesitleri fotoğraf içerisinde ayrı ayrı aratıldığında; fotoğrafın orijinalinin Fethullah Gülen ve kardeşi Seyfullah Gülen’in görüşmesinden olduğu anlaşılıyor. Söz konusu görüşme 2016 yılında Sabah gazetesi tarafından da haberleştirilmiş ve görsel bu haberde kullanılmış. 

Fethullah Gülen ile kardeşi Seyfullah Gülen'in görüşmesi

Ekrem İmamoğlu’nun montajlandığı fotoğrafın orijinali ise, İmamoğlu’nun 2019 yılında dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gerçekleştirdiği ziyaretten alınmış. Orijinal fotoğraf İmamoğlu’nun resmi X hesabından ziyaret duyurusu kapsamında paylaşılmış. 

Ekrem İmamoğlu'nun KKTC ziyaretindeki görüşmesi

Orijinal fotoğrafın sol tarafında bulunan İmamoğlu, görsel manipülasyon yöntemiyle Fethullah Gülen’in karşı tarafında konumlanacak şekilde montajlanmış. Gülen’in bulunduğu orijinal fotoğraf ile manipüle edilmiş fotoğrafta bulunan sehpa, sehpa üzerindeki örtü ve masa lambası gibi eşyalar karşılaştırıldığında da benzerlikler ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Fethullah Gülen ile Ekrem İmamoğlu'nun görüşmesini gösterdiği iddiası doğru değil.