İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 11 Temmuz 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Srebrenitsa Katliamı sırasında bir annenin evladına son bakışının fotoğraflandığı iddia edildi.

Söz konusu fotoğraf 2019 yılından beri aynı hikâye ile sosyal medya platformlarında paylaşılıyor.

Fotoğraf Srebrenitsa Katliamı Sırasında mı Çekildi?

İddiaya konu olan 2022 yılındaki Twitter paylaşımının altındaki yorumlardan biri bu fotoğraf hakkında bilgi içeriyor. Yaşar Özkan isimli kullanıcı görselin “Lili” isimli bir kısa filmden alındığını söylemiş. Kullanıcı, kısa filmin yönetmenliğini İhsan Gökhan Gökçay’ın yaptığını ve kendisinin de görüntü yönetmeni olduğunu belirtmiş. Bunun yanı sıra paylaşılan fotoğraf dikkatle incelendiğinde sol alt köşede bir fotoğraf makinesi göze çarpıyor.

İhsan Gökhan Gökçay ismini Srebrenitsa’yla beraber internet üzerinde aratıldığında kendisinin kısa bir biyografisinin KameraArkası.org’da yer aldığı görülüyor. Gökçay’ın 2018 yılında “Zambak” isimli bir kısa filmi yazıp yönettiği bilgisi biyografisinde yer alıyor. “Zambak” hakkında bilgilerin de yer aldığı aynı sitede iddiaya konu görselin orijinal hâli ve kısa filmin kamera arkası görüntüleri de yer alıyor.

Filmle alakalı kısa bir araştırma yapıldığında Gökçay’ın film hakkındaki paylaşımlarına rastlanabilir. Gökçay paylaşımında “Bağdat film festivali’nde (2020) yılın en iyi kısa filmi seçilen amatör ruh ile hazırladığımız eserimiz 1995 yılındaki Srebrenitsa Katliamını konu almaktadır” ifadesini kullanmış. Ayrıca filmin yapımcılığını üstlenen Oraj Film de 20 Aralık 2018 tarihinde kısa filmi Facebook hesabında paylaşmış. Filmde Boşnakça isminin “zambak” anlamına gelen Ljiljan olduğu anlaşılıyor. 4 dakikalık kısa filmde anne ve oğlunun ormanda elleri bağlı yürürken farklı açılardan çekilmiş hâlleri görülebiliyor.

 11 Temmuz 1995’ten Bugüne 27 Sene Geçti

1991 yılında Slovenya ve Hırvatistan’ın resmi olarak bağımsızlıklarını ilan etmesiyle 25 Haziran 1991’de başlayan Yugoslavya İç Savaşı’nın ardından çok sayıda sivilin öldürüldüğü haberleriyle Birleşmiş Milletler 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etti. Şehir, Temmuz 1995'de Sırpların eline geçti. 11 Temmuz 1995'te başlayan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından öldürüldüğü katliam, 27. yılını temmuz itibarıyla geride bıraktı. Üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen katledildikten sonra toplu mezarlara gömülen Müslümanların kimlik tespit çalışmaları hâlâ devam ediyor. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i Srebrenitsa'da yaşananlardan sorumlu tutarak ve 40 yıl hapis cezası verdi.
İddia daha önce Teyit ve Malumatfuruş tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Srebrenitsa Katliamı sırasında bir annenin evladına son bakışının fotoğraflandığı iddia edilmişti. Paylaşımdaki kare, yönetmeni İhsan Gökhan Gökçay olan “Zambak” isimli bir kısa filmin kamera arkasında çekilmiş. Gökçay’ın sosyal medya hesaplarında ve filmin yapım şirketinin sosyal medya hesabından filme ulaşılabiliyor. 4 dakikalık kısa film Srebrenitsa Katliamı’nı konu almış.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Srebrenitsa Katliamı’nda bir annenin evladına son bakışını gösterdiği iddiası yanlış.