İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda, fotoğrafın Suriye’deki ABD’nin kontrolündeki El-Ömer petrol sahasının bombalandığını gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
--> Paylaşım tarihinde Suriye’deki ABD’nin kontrolündeki El-Ömer petrol sahasına İran destekli olduğu iddia edilen grupların roket ve drone saldırıları olmuş.--> Fakat fotoğraf 2019 yılına ait ve Suriye’nin Deyrizor kentinde ABD destekli silahlı güçlerin Suriye’de IŞİD’e yönelik saldırılarını gösteriyor.

Fotoğraf 2019 Yılına Ait

Hamas’ın 7 Ekim’de yaptığı saldırıların ardından başlayan İsrail-Hamas Savaşı’nda üç hafta geride kaldı. İsrail’in havadan ve karadan harekat sürdürdüğü Gazze’de 8 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Savaşın etkisi bölgedeki ülkelerde de kendini gösteriyor.  İsrail’e desteğini açıklayan ABD’nin askerlerinin bulunduğu Suriye’nin doğusundaki petrol çıkarma tesislerine eş zamanlı saldırılar düzenlendi. Deyrizor’daki El-Ömer petrol sahası da saldırıların hedefleri arasındaydı. ABD hükümeti de İran’ı suçlayarak, İran’ın silahlı grupları destekleyerek roket ve drone saldırılarını “aktif bir şekilde kolaylaştırdığını” iddia etti.
Paylaşımdaki iddia da bir görsel eşliğinde ABD askerlerinin bulunduğu El-Ömer petrol sahasına saldırı düzenlendiği iddia edilmiş. Paylaşım tarihine bakıldığında bu dönemde petrol sahasına saldırılar düzenlendiği haberler üzerinden takip edilebiliyor. Fakat fotoğraf El-Ömer petrol sahasına yönelik güncel saldırıları göstermiyor.

Fotoğraf görsel arama araçları kullanılarak aratıldığında fotoğrafın iddiada bahsedildiği gibi Suriye’den olduğu doğrulanabiliyor. Fakat fotoğraf güncel değil ve Deyrizor’da IŞİD’in elinde tuttuğu Baghuz kasabasına dönük ABD destekli silahlı grupların saldırılarını gösteriyor.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Suriye’deki ABD’nin kontrolündeki El-Ömer petrol sahasının bombalandığını gösterdiği iddiası yanlış.