İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 6 Mart 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafın Ukraynalı bir kız çocuğuna çelme takan yabancı gazeteciyi gösterdiği iddia edildi.

Gazetecinin Mülteci Kıza Tekme Attığı Görüntü Güncel mi?

İddiada yer alan görsel, arama motorlarında tersten aratıldığında CNN’in 9 Eylül 2015 tarihinde yayınladığı “Macar kameraman göçmenleri tekmeliyor” başlıklı videoya ulaşılıyor. Videonun açıklamasında ise göçmenleri tekmelerken kameralara yakalanan Macar bir kameramanın milliyetçi N1TV kanalından kovulduğu aktarılmış. Bunun yanı sıra tersten arama yöntemiyle Time Dergisi’nin 7 Eylül 2016 tarihli haberine de ulaşmak mümkün. Time’ın Macar kameramanın Suriyeli göçmenleri tekmelemekten barışı ihlal ile suçlandığını aktardığı haberinde, görüntünün 9 Eylül 2015’te Macaristan’ın güneyindeki Roszke’de çekildiğini aktararak kameraman Petra Laszlo’nun Sırbistan sınırı yakınında göçmenlere çelme takması nedeniyle suçlandığını belirtmiş.

Petra Laszlo’nun ismi arama motorlarında aratıldığında 2015’te yaşanan olay ve sonrasında yaşanan süreç ile ilgili birçok habere ulaşılıyor. Mültecilere çelme taktığı görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra kanalıyla N1TV tarafından sözleşmesi feshedilen Laszlo, “Kamera çekim yapıyordu, yüzlerce göçmen polis koridorunu aşarak koştu ve korktum” ifadelerini kullanmış. Laszlo, o an kendisine saldırıda bulunulduğunu düşündüğü için tekme attığını söylemiş. 2017 yılında üç yıl hapis cezasına çarptırılan Laszlo’nun cezası üç yıl boyunca bir daha aynı eylemi tekrar etmemek koşuluyla ertelenmiş. 2018 yılında ise Macaristan Yüksek Mahkemesi, Suriyeli mültecilere tekme atarken görüntülenen Laszlo’nun davranışının suç değil, kabahat teşkil ettiğine hükmederek Macar kameramanı aklamış. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 6 Mart 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki fotoğrafın Ukraynalı bir kız çocuğuna çelme takan yabancı gazeteciyi gösterdiği iddia edilmişti. İddiada yer alan olay, 2015 tarihinde Macaristan-Sırbistan sınırında yaşanmış. Kameraman Petra Laszlo’nun çelme taktıkları ise Suriye’deki iç savaştan kaçan kişiler. Görüntünün 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna çatışmalarıyla bir bağlantısı bulunmuyor.  

Sonuç olarak;

Fotoğrafın Ukraynalı kız çocuğuna çelme takan yabancı gazeteciyi gösterdiği iddiası yanlış.