Fotoğraftaki Kişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı mı?
Fotoğraftaki Kişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı mı?

Bir Facebook kullanıcısı tarafından 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğraftaki kişinin Türk Tabipleri Birliği başkanı olduğu iddia edildi. Gönderi 500’ü aşkın paylaşım aldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 1953 yılında kabul edilen 6023 sayılı yasayla kurulmuştur.
Fotoğraftaki Kişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı mı?

TTB kamu kurumu niteliğindedir ve bu kuruma Türkiye’deki hekimlerin % 88’i üyedir.
Fotoğraftaki Kişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı mı?

2 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen TTB Merkez Konsey toplantısında başkan olarak Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı seçildi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın da başkanlığını yürüten Fincancı insan hakları aktivisti olarak özellikle işkenceye karşı mücadelede ön saflarda yer alıyor.
Fotoğraftaki Kişi, Türk Tabipler Birliği Başkanı mı?

Fotoğraftaki Kişi Prof. Dr. Şenem Korur Fincancı mı?
TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın internet üzerinden dolaşımda olan farklı fotoğraflarından görseldeki kişinin o olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Fotoğrafı Google’ın görsel aratma özelliğini kullanıp soruşturduğumuzda ise fotoğraftaki kişinin Asya Abdullah ortaya çıkıyor. Abdullah 2017’ye kadar Kuzey Suriye’deki Rojava bölgesinde PYD’nin eş başkanlığını Salih Müslim ile birlikte yürütmüştü.
Sonuç:
İddia YANLIŞ

Gönderide kullanılan fotoğraftaki kişi TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı değil. Kısa bir internet araştırmasıyla bu kişinin 2017’ye kadar PYD’nin eş başkanlığını yürüten Asya Abdullah olduğu anlaşılıyor.

Sonuç olarak;

Fotoğraftaki kişinin Türk Tabipler Birliği başkanı olduğu iddiası