İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 15 Haziran 2022 tarihinde paylaşılan fotoğrafın Atatürk’e ayrılmış özel bir köşeye sahip, Almanya’da bulunan bir Japon kahvesi olduğu iddia edildi.

Görsel, Almanya’da Bulunan Toykio İsimli Bir Mekana Ait

Düşük çözünürlüğe sahip fotoğraf dikkatle incelendiğinde, bir ‘Toykio’ tabelası fark ediliyor. Anahtar kelimeler ile yapılan bir arama, Toykio’nun Almanya’da bulunan bir kahve/sanat galerisi olduğunu ortaya koyuyor.
Toykio, günümüzde kapalı olsa da mekanın ve sahibinin sosyal medya hesaplarına ve Atatürk portresinin yer aldığı fotoğraflara ulaşmak mümkün.

Galeride iddialarda öne sürüldüğü gibi dönem dönem başka liderlerin de portrelerinin yer aldığı gözlemleniyor.

Toykio’nun Sahibi Selim Varol, Koleksiyonları ile Birkaç Defa Basına Yansımış

Almanya’da bulunan Toykio Kahve & Sanat Galerisi’nin sahibi ise bir Japon değil, Selim Varol isimli Türk. Almanya’ya göç eden bir ailenin oğlu Selim Varol, Toykio isimli bu mekanın, What’s Beef isimli bir hamburgercinin sahibi olmasının yanında geniş oyuncak-sanat eseri koleksiyonuyla da yerli ve yabancı basına yıllar içinde birkaç defa konu olmuş. Varol, sahibi olduğu bu yerleri koleksiyonundan parçalar ile dekore ettiğini söyleşilerinde belirtiyor.

Atatürk Portresi, Shepard Fairey Tarafından Gezi Olayları Sırasında Çizilmiş

Bu iddianın konusu, koleksiyoner Selim Varol’un parçalarından biri olan ve Toykio’da bulunan Atatürk portresi ise sanatçı Shepard Fairey’e ait bir yağlı boya çizimi. 
Shepard Fairey, Obama’nın seçim kampanyası adına da bir afiş tasarlayan ve bu afiş ile Time Dergisi’ne kapak olan ünlü bir sanatçı. Fairey, Atatürk portresini 2013 yılında, Gezi Olayları sırasında çizmiş. Sanatçı, internet sitesine 5 Haziran 2013’te eklediği bir yazıda çizimin hikâyesine değiniyor ve ekliyor: 
“Şu anda Türkiye'de ifade özgürlüğünün ve insan haklarının durumundan endişe duyuyorum. Arkadaşım Jeremy Kaplan, kız arkadaşı şu anda Türkiye'de olduğu için yakından takip ettiği durumun ciddiyeti konusunda beni uyardı. Türkiye yıllardır Ortadoğu'nun en ilerici ülkelerinden biri, ancak son zamanlarda daha baskıcı bir yönde ilerliyor gibi görünüyor. Birkaç yıl önce bir Türk arkadaşımın isteği üzerine Atatürk'ün resmini yapmıştım. Atatürk, Türk demokrasisinin ve laik hükümetin lideriydi. Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün simgesi olan Atatürk resmimi ücretsiz olarak indirmeyi teklif ediyorum. Lütfen bunu veya Atatürk'ün JPEG'ini paylaşmaktan çekinmeyin. Lütfen arkadaşım Jeremy'nin Türkiye'deki durum hakkında söylediklerini okuyun ve daha fazla bilgi için linklere göz atın. İlgilendiğiniz için teşekkürler.-Shepard Fairey”
Açık kaynaklar üzerinden portrenin Contemporary Istanbul 2016’da “Koleksiyoner Hikâyeleri” başlığında sergilendiği bilgisine de ulaşmak mümkün.

İddia KISMEN YANLIŞ

Bir Twitter hesabının paylaşımında yer alan fotoğrafın, Almanya’da Atatürk portresi bulunan bir Japon kahvesine ait olduğu iddia edilmişti. Fotoğrafa dikkatli bir bakış, paylaşılan mekanın isminin ‘Toykio’ olduğunu gösteriyor. Almanya’da bir kahve ve sanat galerisi olarak işleyen Toykio’da gerçekten de paylaşımlarda yer alan Atatürk portresi bulunuyor. Sanatçı Shepard Fairey’nin eseri olan Atatürk portresi 2016’da Contemporary İstanbul’da da sergilenmiş. Toykio’ya dair yapılan detaylı bir arama ise söz konusu mekanın ve portrenin sahibinin bir Japon olmadığını, Selim Varol isimli bir koleksiyoner olduğunu ortaya koyuyor.

Sonuç olarak;

Görselin, Almanya’da Atatürk köşesi bulunan bir Japon kafesini gösterdiği iddiası kısmen yanlış.