İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 17 Mayıs 2022 tarihinde yapılan paylaşımda görselin Portekiz’deki Güneş tutulmasını gösterdiği iddia edildi.

İddia sosyal medyada birçok kez paylaşılmış.

Görsel Portekiz’deki Güneş Tutulmasını mı Gösteriyor?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen bir doğa olayı. Güneş tutulmaları nadiren yaşandığı için çoğu kişi için ilgi çekici bir an olabiliyor. Twitter’da da büyük etkileşim alan paylaşımda, Portekiz’de bir Güneş tutulması yaşandığı iddia edilmiş. 
2021 yılından beri internette dolaşımda olan iddiayı incelemek için ilk olarak tersine görsel arama ile görselin taranması gerekiyor. İnternette özellikle Reddit’te birçok beğeni alan görsel, genellikle sosyal medya aracılığıyla paylaşılmış. İnternete ‘portugal’ ‘solar eclipse’ gibi terimleri yazdığımızda farklı güneş tutulması fotoğraflarına ulaşılsa da, haber sitelerinde böyle bir görsele ulaşılamıyor. 
Konumu bulmak adına tersine görsel aramayla fotoğraf aratıldığında fotoğraf çekilen yerin  Portekiz’de değil, İspanya’daki San Sebastian sahilinde çekildiğine ulaşılabiliyor. 

San Sebastian’daki Güneş tutulmalarını incelediğimizde 2021 yılında parçalı tutulma gerçekleşmiş olsa da, görseldeki gibi bir tam Güneş tutulması uzun zamandır gerçekleşmemiş. Bunun yanında böyle bir Güneş tutulmasının yaşanması durumunda olayın birçok haber sitesi tarafından haberleştirilmesi gerekirdi fakat hiçbir kaynakta böyle bir görsele ulaşılamıyor. Bu durum, fotoğrafın görsel manipülasyon araçlarıyla üretilmiş olma ihtimalini arttırıyor. 
Bu tarz manipülasyon araçlarını incelediğimizde görselin internetteki popüler photoshop  uygulaması Motionleap ile üretilmiş olabileceğini görüyoruz. Doğruluk Payı olarak biz de uygulama aracılığıyla Anıtkabir’in üstüne benzer bir Güneş tutulması yarattık. 

İddia YANLIŞ

17 Mayıs 2022 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan görselin Portekiz’de Güneş tutulmasını gösterdiği iddia edilmişti. İddia incelendiğinde fotoğrafın çekildiği yerin Portekiz’de değil, İspanya’daki San Sebastian’da çekildiği ve Güneş tutulmasının görsel manipülasyon araçlarıyla yaratıldığı anlaşılabiliyor. 

Sonuç olarak;

Görselin Portekiz’deki güneş tutulmasını gösterdiği iddiası yanlış.