Bir Twitter hesabı tarafından 2 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan afişin, 1963 yapımı “The Omicron Variant” isimli bir filmi gösterdiği iddia edildi. Söz konusu paylaşım 1.000’in üzerinde beğeni ve 500’den fazla retweet almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
1963 yapımlı bir film

Benzer iddialar dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından aynı tarihlerde paylaşılmış ve Snopes, India Today, Reuters ve AFP Fact Check gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da incelenmiş.
“The Omicron Variant” Yazan Afiş Gerçek mi?
Sosyal medya gönderilerinde pandeminin ve endişe verici en son koronavirüs varyantının önceden planlandığını öne sürmek için "The Omicron Variant" adlı 1963 tarihli bir bilim kurgu filminin posteri paylaşılıyor. İddialar ağırlıkla Dünya Sağlık Örgütü'nün 26 Kasım 2021'de yeni bir "endişe verici varyant" keşfettiğini açıklamasının ardından dolaşmaya başladı. 2 Aralık 2021 tarihli bir tweet'te iki kişinin yer aldığı bir film afişini paylaşılırken, "Bu bilim kurgu filmi ilk olarak 1963'te yapıldı. 58 yıl sonra, covid-19’un 'Omicron' varyantının neden olduğu gerçek hastalık geliyor. tesadüf mü??" ifadeleri de yer alıyor. Aynı görselin dünya genelinde benzer iddialar ile yayıldığı görülüyor, örneğin paylaşımların Fransızca ve Almanca örneklerine linkten ulaşılabilir.

Ancak söz konusu afiş, 1963 “The Omicron Variant” isimli bir filme değil, 1974 yapımı “Phase IV” isimli Saul Bass’in yönettiği bir filme ait. İddialarda paylaşılan görselin, filmin orijinal afişinin üzerinde oynanarak oluşturulduğu görülebilir. Burada filmin adı İspanyolca olarak “SUCESOS EN LA IV FASE” olarak yazılmış. 1973 yapımı bilimkurgu filmi, çöl karıncalarının insanlara saldırması üzerine iki bilim insanı ve bir kadının mücadelesini anlatıyor. Filmin Mayo Simon tarafından yazılan senaryosunda ise bir virüs ya da varyantlardan bahsedilmiyor. Bunun yanı sıra, “The Omicron Variant” isimli bir filmin bulunmadığını da eklemek gerekiyor.

Becky Cheatle isimli bir Twitter kullanıcısı, 28 Kasım 2021 tarihinde yaptığı paylaşımda “70'lerin bilimkurgu filmi afişlerine "Omicron Varyantı" ifadesini Photoshopladım #Omicron” diyerek üzerinde değişiklik yaptığı birkaç afişi paylaşmıştı. Bu paylaşımda, 1963 tarihli bir film olduğu iddia edilen görsel de yer alıyor. Birkaç gün sonra, Becky Cheatle yeniden düzenlediği afişlerin, İspanyolca Twitter’da Covid-19’in bir aldatmaca olduğunun “kanıtı” olarak paylaşıldığını fark ettiğini belirtti. Aynı zamanda bu afişleri sadece Omicron varyantının kulağa 1970'lerin bilimkurgu filmi ismi gibi geldiğini düşünerek şaka amaçlı hazırlandığını ve insanların bu şakayı ciddiye almaması gerektiğini de ekledi.

Cheatle, AFP’ye yaptığı açıklamada da bu düzenlenmiş posterin yaratıcısı olduğunu, insanların bunu ciddiye almasını beklemediğini ve kendisinin aşı karşıtı olmadığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Mayıs ayında, Yunan alfabesini kullanarak ortaya çıkan yeni COVID-19 varyantlarını adlandıracağını duyurdu. "Delta" varyantı manşetlere konu olurken, epsilon, Iota ve lambda gibi çok fazla endişe yaratmayan başka varyantlar da söz konusu olmuştu. En son varyant ortaya çıktığında DSÖ, dünya genelinde yaygın olarak soyadı olarak kullanıldıkları için sıradaki iki harfi, nu ve xi'yi atladı ve yeni varyantı omicron olarak adlandırdı. Yunan alfabesi harflerinden Omicron, yeni bir kelime değil ve 1960'larda bir filmde kullanılıyor olması o kadar da şaşırtıcı değil. "Omicron" Yunan alfabesinin 15. harfidir ve binlerce yıldır kullanılmaktadır. Akademik alanlarda da genellikle bir listedeki 15. maddeyi temsil etmek için kullanılır. Ayrıca "Omicron" kelimesi de gökbilimciler tarafından yıldızları adlandırmak için sıklıkla kullanılıyor. Omicron Persei, Omicron Andromedae ve Omicron Ceti galaksideki gerçek yıldızlardır. Bir kurgu yazarının nasıl kurgusal bir gezegene ya da kurgusal bir uzaylıya "Omicron" adını verebileceğini görmek çok zor değil. Örneğin, 1963'te İtalyan yazar ve yönetmen Ugo Gregoretti’nin, dünya hakkında daha fazla bilgi edinmek için insan vücudunu ele geçiren bir uzaylı hakkında “Omicron” adlı bir filmi bulunuyor. Diğer bir örnek ise “The Visitor from Planet Omicron” adlı 2013 filmi. Her iki filmin de konusu bir pandemi ile ilgili değil.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan afişin, 1963 yapımı “The Omicron Variant” isimli bir filmi gösterdiği iddia edilmişti. Ancak “The Omicron Variant” isimli bir film bulunmamasının yanında söz konusu afiş 1974 yapımı “Phase IV” isimli Saul Bass’in yönettiği bir filmin posterinin üzerinde değişiklik yapılarak oluşturulmuş. İddiada yer alan afişi hazırlayan ve Twitter üzerinden paylaşan Becky Cheatle, bu afişleri sadece Omicron varyantının kulağa 1970'lerin bilimkurgu filmi ismi gibi geldiğini düşünerek şaka amaçlı hazırlandığını belirten bir açıklama yayınlamış.

Sonuç olarak;

1963 yapımı “The Omicron Variant” isimli bir filmi gösterdiği iddiası yanlıştır.