
Görseldeki Evler Suriyeliler İçin mi Yapıldı?
Kent & İmarToplum
İlk yayın :
4 Şubat 2021
Bir Facebook sayfası tarafından 30 Ocak 2021 tarihinde yapılan paylaşımda görseldeki evlerin Suriyeliler için yapıldığı iddia edildi. Gönderi, 22 binden fazla görüntülenme ve 200’den fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Suriyeli kardeşlerimize yaptırmış olduğumuz villalar

Görsel Suriyeliler İçin Yapılan Evleri Mi Gösteriyor?
Fotoğraftaki evlerin Suriyeliler için yapıldığı iddia edilen görselin ilk defa 30 Ocak 2021 tarihinde paylaşıldığı görülüyor. Ancak söz konusu fotoğraflar, ilk kez 24 Ocak 2021’de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından paylaşılmış. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşım şu şekilde:
Paylaşımda Bozkır Barajı’nın açılmasıyla sular altında kalacak Dedemli Mahallesi’nin sakinlerinin taşınacağı, Konya’nın Meram ilçesindeki yeni yerleşkenin fotoğrafları yer alıyor. Bozkır Barajı projesine başlanması sonrasında, Dedemli Mahallesi’ndeki 350 hane kamulaştırılmıştı. Mahallenin muhtarı Yunus Özer, Anadolu Ajansı’na 2019 yılında yaptığı açıklamada mahalle sakinleri için yapılması planlanan yeni yerleşkeden de bahsetmiş:
Konya Büyükşehir Belediyesi ise Dedemli sakinleri için Meram ilçesinde yapılacak yeni yerleşkenin fotoğraflarını ve inşaatın detaylarını şu şekilde paylaşmış:
İddia YANLIŞ
Görsel Bozkır Barajı’nın su tutmaya başlamasıyla sular altında kalacak Dedemli Mahallesi sakinleri için Konya’nın Meram ilçesine yapılan yeni yerleşkeyi gösteriyor. İddiada ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni yerleşkeye dair paylaşılan fotoğraflar kullanılmış. Sonuç olarak, görseldeki evlerin Suriyeliler için yapıldığı iddiası yanlış.
Sonuç olarak;
Görseldeki evlerin Suriyeliler için yapıldığı iddiası
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Kazım Karabekir Topağacı Ümraniye Spor Köyü Raylı Sistem Hattının İşletmesinin İBB’den Alınıp Ulaştırma Bakanlığı'na Devredildiği Doğru mu?
Görsel Yılanların Göçünü mü Gösteriyor?
Videonun Tel Aviv'in Bombalandığını Gösteren Güncel Bir Görüntü Olduğu İddiası Doğru mu?
Video Ukrayna’daki Kakhovka Barajı’nın Haziran 2023’te Vurulduğu Anı mı Gösteriyor?
Video 14 Mayıs Seçimleri Sonrası Sökülen Çadırları Göstermiyor
Türkiye’nin Beyin Göçü
Video, Adıyaman’ın En Az Hasarlı İlçelerinden Kahta’yı Gösteriyor
Görsel, 2021 Yangınları Sonrası İnşa Edilen Bir Oteli mi Gösteriyor?
Konya’daki Tarihi Tren Garı Yıkılıp Yerine Yenisi mi Yapıldı?
Türkiye, Görseldeki Evleri Suriye'de mi Yaptırdı?