İddia şöyle;

Bir Facebook kullanıcısı tarafından 20 Haziran 2020 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görsellerin Mersin Akkuyu’ya ait olduğu iddia edildi. 

Görseller Akkuyu’ya mı Ait?
Gönderide altta yer alan görsel internette araştırıldığında Akkuyu Nükleer Santral’i ile ilgili haberlere rastlamak mümkün. Bu haberlerin bazıları şu şekilde:
Bir haber sitesinde 5 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan haber aynı görseli kullanarak bölgedeki sismik aktivete hakkında konuşan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı’nın sözlerine değiniyor.

Başka bir haber sitesinin 22 Kasım 2019 tarihli haberi Akkuyu Nükleer Santrali’nin faaliyete geçeceği tarihle ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıklamalarına değinmekte.

Bir diğer haber sitesi Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatının son durumu hakkında bilgiler verirken aynı fotoğrafı kullanıyor.

İnternette gönderide yer alan diğer fotoğraf aratıldığında ise yine çeşitli haber sitelerinde Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili haberlere ulaşmak mümkün.
Bir haber sitesi 19 Nisan 2015 tarihli ve “Akkuyu'da Nükleer Santral faaliyete girmeden çevre felaketi başladı” başlıklı haberde yaptığı bölgenin öncesi ve sonrası karşılaştırmasında gönderideki fotoğrafı kullanmış.

Aynı fotoğraf kullanılarak yayınlanan 13 Mayıs 2010 tarihli bir diğer haberde ise Mersin Milletvekili Gök’ün Akkuyu Nükleer anlaşmasıyla ilgili sözlerini yer veriyor.

4 Nisan 2011 tarihli “Akkuyu Turizmi Yok Edecek” başlıklı haberde aynı fotoğraf kullanılmış.

Görsellerin ait olduğu iddia edilen Akkuyu Nükleer Santral Bölgesi Google Earth aracılığıyla incelendiğinde en erken 8/1/2013 tarihli görüntüye ulaşılabilmekte. Google Earth görüntüsü incelendiğinde gönderideki görselle paralellik gösteren doğal oluşumlar gözlemlenebiliyor.

Aynı bölgenin 12/2/2019 tarihli Google Earth görüntüsü ise şu şekilde:

İddia DOĞRU
Facebook gönderisinde yer alan ve Akkuyu’ya ait olduğu iddia edilen görsellerin, çeşitli haber sitelerince ve farklı zamanlarda Akkuyu Nükleer Santrali içerikli haberlerde kullanıldığına ulaşılabilmiştir. Ayrıca, görseller bölgenin Nükleer Santral inşaatı öncesi ve sonrası Google Earth görüntüleriyle parallelik göstermektedir. Sonuç olarak gönderideki görsellerin Akkuyu’ya ait olduğu iddiası doğrudur.

Sonuç olarak;

Görsellerin Akkuyu’ya ait olduğu iddiası doğru.