İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 5 Haziran 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, görselin Endonezya’da sahile vuran dev bir kalamarı gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Endonezya’da sahile vurduğu iddia edilen “dev kalamar” yapay zeka destekli görsel araçlar ile üretilmiş.
Görsel Yapay Zeka İle Üretilmiş
Yapay zeka teknolojisi her geçen gün hızla ilerlemeye devam ediyor. İnternet kullanıcıları bu teknolojiyi deneyimleyerek çeşitli alanlara entegre etmeye çalışıyor. Yapay zekanın günümüzde sanat ve tasarım alanında da sıkça kullanıldığını ve kullanıcıların yapay zeka ile yeni görseller oluşturup paylaşarak yüksek etkileşimler aldığını görüyoruz. Bu görseller bazen doğal olandan ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi üretilebilirken bazen de absürt tasvirleri ve fantastik unsurları barındırabiliyor. Yapay zeka ile üretilen görsellerin “üretilmiş” olduğu bilgisinin paylaşılmaması dijital mecralarda karşılaşılan önemli bir etik problem. Bazı internet kullanıcıları üretilmiş görselleri ve videoları, etkileşim almak için gerçek bir görüntüymüş gibi sosyal medyada paylaşabiliyor. 
Bu durumun bir örneğini, bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda görmek mümkün. Söz konusu paylaşımda yer alan görselde, sahile vurmuş dev bir kalamar ve ona bakan insanlar yer alıyor. Tersine görsel arama ile görsel aratıldığında iddiayı yayan diğer hesaplara ulaşılsa da görselin asıl kaynağına ulaşılamıyor. 

Facebook ve Instagram üzerinden “giant” ve “octopus” anahtar kelimeleri ile yapılan arama sonucu, görselin ilk kez “best_of_ai” adlı bir hesap tarafından 1 Haziran 2024 tarihinde paylaşıldığı görülüyor. Bu hesap, sayfasında yapay zeka destekli görsel üretme araçları ile yarattığı görselleri paylaşıyor. Aynı hesabın yapay zeka ile üretip paylaştığı “megadolon” görselleri de bağlamından koparılarak sosyal medyada yayılmıştı. İddiaya konu olan “dev kalamar” görseli hesap tarafından bir hikaye ile paylaşılmış. Paylaşımın başına ve sonuna “bu kurgusal bir hikayedir” uyarısı konulmuş. 

İddiadaki görsel yapay zeka kontrol aracı ile incelendiğinde de görselin yapay zeka araçları kullanılarak üretildiği sonucuna ulaşılıyor. 
İddia yabancı sosyal medya hesapları arasında da oldukça yayılmış ve doğruluk kontrolü platformları tarafından incelenerek yanlışlanmış.

Sonuç olarak;

Görselin Endonezya’da sahile vuran dev bir kalamarı gösterdiği iddiası yanlış.