Bir Twitter hesabı tarafından 15 Ekim 2020 tarihinde yapılan paylaşımda güneş kreminin kansere neden olduğu iddia edildi.
Gönderi 20’den fazla görüntülenme 70’den fazla beğeni almış.
İddia daha önce sosyal medya hesapları tarafından da paylaşıldı.
Güneş Işınları Neden Zararlı?
Güneş ışığı deri katmanlarına geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. UVA ve UVB ışınları cilt üzerinde kırışıklıklara neden olmasının yanı sıra enfeksiyonlara karşı savunma sistemini de zayıflatır. UVB, dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan etkendir. UVB ışınlarının en yoğun olduğu zaman öğle saatleri güneşin en parlak olduğu zaman dilimleridir. UVA ise derinin daha alt kısımlarına iner ve daha fazla etki gösterir.
Amerikan Kanser Derneği’ne göre, çoğu cilt kanserinin nedeni UV ışınlarına maruz kalmanın bir sonucu olarak belirtiliyor. İnsanların güneşe maruz kalması bir dizi aktiviteyle bağlantılıdır. Bu aktiviteler; güneşte vakit geçirmek, fazla güneş alan bir yerde yaşamak ve geçmişte ciddi güneş yanığı geçirmiş olmak olarak sıralanıyor.
Dünyada her yıl 2 ila 3 milyon arasında cilt kanseri tanısı konulmaktadır. Ozon seviyeleri azaldıkça, atmosfer koruyucu filtre işlevini giderek kaybeder ve daha fazla güneş ışınları dünya yüzeyine ulaşır.
Ulusal Toksikoloji Programı (NTP), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dahil olmak üzere birçok kurum güneş ışınlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı:
Güneş ışınlarının insanlar için kanserojen olduğu bilinmektedir.
Geniş spektrumlu UV radyasyonunun insanlar için kanserojen olduğu bilinmektedir.
UVA radyasyonun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.
UVB radyasyonun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.
UVC radyasyonunun insanlar için kanserojen olduğu makul bir şekilde tahmin edilmektedir.
Güneş Işınlarından Nasıl Korunulur?
Amerikan Dermatoloji Derneği’ne göre, her bireyin güneş kremine ihtiyacı vardır. Güneş kremleri, güneşin zararlı ışınlarından koruyarak cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Yaş, cinsiyet veya ırktan bağımsız olarak herkes cilt kanserine yakalanabilir. UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan, SPF 30 veya üzeri ve suya karşı dayanıklı güneş kremlerinin kullanılması önerilmektedir.
Öte yandan Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali olması ve kanserojen madde içerdiği gerekçesiyle 2021’de bazı güneş kremlerinin piyasadan çekilmesi gerektiğine dair açıklamada bulundu. Söz konusu ürünler piyasadan çekildi. Ancak FDA güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmayı tavsiye ediyor. Bilimsel araştırmalar, UV ışınlarından kısa ve uzun vadeli zararları en aza indirmek için güneş kremi kullanımını tavsiye ederken güneş kremlerinin toksik olduğu veya insan sağlığına zararlı olduğu iddialarının kanıtlanmadığının altını çiziyor.
Cildi zararlı güneş ışınlarından korumak için güneş kreminin her gün kullanılması önerilirken tüm cildi kaplayacak kadar iki parmak kuralına uygun bir şekilde sürülmesi gerekiyor. Dışarı çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi kullanılması ve dışarıda iki saatte bir güneş kremi uygulanması tavsiyeler arasında yer alıyor.
İddia daha önce AFP ve Check Your Fact tarafından da incelenmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda güneş kreminin kansere neden olduğu iddia edilmişti. Yapılan araştırmalar birçok cilt kanserinin nedeninin güneşin zararlı ışınlarından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Güneş kremleri, cildi güneşin zararlı ışınlarından koruyarak cilt kanserini önlemeye yardımcı oluyor. Sağlık otoriteleri, güneş kremlerinin toksik madde içerdiği ya da insan sağlığına zararlı olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığının da vurgusunu yapıyor.
Sonuç olarak;
Güneş kremlerinin kansere neden olduğu iddiası yanlış.