Bir Twitter hesabı tarafından 4 Kasım 2019 tarihinde yapılan paylaşımın, güneşin her hafta aynı noktadan 48 tane fotoğrafının çekilmesi ile oluşan şeklin fotoğrafını gösterdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Güneşin 48 fotoğrafı. Bir yıl boyunca her hafta aynı yerde, aynı saatte çekilmiş. En yüksek nokta 21 Haziran yaz gün dönümü, en alçak nokta 21 Aralık kış gün dönümü. Ortaya çıkan: sonsuzluk sembolü....

Benzer iddialar dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. Konu ile ilgili Snopes da bir doğruluk kontrolü analizi paylaşmış.
Fotoğraf Gerçek mi?
Paylaşımda yer alan ve güneşin hareketlerinin her hafta aynı noktadan fotoğraflanması ile oluşan şekle “analemma” adı veriliyor. Güneş'in yıl içerisindeki farklı günlerde, her seferinde aynı saatte gökyüzündeki yerini çekerek elde edilen analemma şekilleri, Dünya’dan çekilen fotoğraflarda 8 rakamı ya da sonsuzluk işareti olarak görünüyor. Güneş’in başka gezegenlerde aynı şekilde fotoğrafı çekildiğinde ise farklı şekiller ortaya çıkabiliyor. Dünya’dan çekilen analemma fotoğrafları, 12 ay boyunca eşit aralıklarla 24 farklı günde hep aynı saatte ve aynı noktadan Güneş’in fotoğrafı çekilerek oluşturulabilir. Bu fotoğrafları tek resimde birleştirildiğinde karşımıza “tuhaf 8” olarak da adlandırılan sonsuzluk işaretine benzeyen bir analemma çıkıyor. Güneş, yaz aylarında gökyüzündeki en yüksek noktasında ve analemmadaki en yüksek noktasında görünecektir. Kış gündönümünde ise Güneş, analemmadaki en düşük noktasındadır.

Fotoğraftaki “analemma” şekli gerçek olmakla birlikte, bu tür fotoğraflar normalde etrafta başka bir şey görünmeyecek şekilde boş gökyüzünde çekiliyor ve ardından farklı arka planlara montajlanarak birleştiriliyor. Söz konusu fotoğrafı oluşturan Jesús Peláez da fotoğrafı bu şekilde oluşturduğunu belirtiyor. Snopes’un konu ile ilgili içeriğinde Peláez’in bu analemmayı Ağustos 2011 ile Ağustos 2012 arasında İspanya'nın Burgos kentindeki evinden yakaladığı belirtiliyor. Bu görsel sıklıkla "güneşin 48 fotoğrafı" olarak etiketlenen bir başlıkla dolaşıyor olsa da bu resimde sadece 46 güneş fotoğrafı görünüyor. Peláez, İspanyol haber kaynağı Verne’deki röportajında hava nedeniyle birkaç hafta fotoğraf çekemediğini belirtmiş.

Bunun yanında Peláez'in orijinal analemma fotoğrafında arka planda iddiadaki gibi Burgos Katedrali değil, çıplak gökyüzü yer alıyor. Peláez röportajında, katedrali, fotoğrafı daha etkili hâle getirmek için resme eklediğini söylüyor. Fotoğrafın orijinali aşağıda görülebilir.

İddia KISMEN YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımın, güneşin her hafta aynı noktadan 48 tane fotoğrafının çekilmesi ile oluşan şeklin fotoğrafını gösterdiği iddia edilmişti. Gökyüzünde güneşi oluşturan ve “analemma” adı verilen 8 rakamına benzeyen figür gerçek olsa da Burgos Katedrali fotoğraflar birleştirilirken eklenmiş. Fotoğrafın orijinalinde 46 tane Güneş resmi ve arka planda boş bir gökyüzü yer alıyor. Fotoğrafı oluşturan Jesús Peláez, Burgos Katedrali’ni fotoğrafı daha etkileyici hâle getirmek için eklediğini söylüyor.

Sonuç olarak;

Paylaşımın, güneşin her hafta aynı noktadan 48 tane fotoğrafının çekilmesi ile oluşan şeklin fotoğrafını gösterdiği iddiası yanlıştır.