Sonuç olarak;

Hem Ağlayan Hem Gülümseyen Kız Fotoğrafının Gerçek Hikayesi Ne?
Güvenlik
İlk yayın :
29 Aralık 2022
İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 9 Aralık 2018 tarihinde yapılan paylaşımda fotoğraftaki kızın Suriyeli olduğu ve fotoğrafın Fransız bir gazeteci tarafından çekildiği iddia edildi. Paylaşımın metninde de Fransız gazetecinin gülümse demesiyle kızın gülümseye çalışması anında bu fotoğrafın çekildiği belirtilmiş.
Gönderi 370’den fazla beğeni ve 60’dan fazla paylaşım almış. Fotoğraf son beş yıldır çeşitli mecralarda çeşitli iddialar eşliğinde paylaşılıyor.
Fotoğrafın Gerçek Hikayesi Ne?
2018 yılından itibaren sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, bir Fransız gazetecinin Suriyeli bir kıza gülümse demesi ile bu fotoğrafın ortaya çıktığı belirtiliyor. Bazı gönderilerde kızın Iraklı olduğu ve Irak savaşı sırasında çekildiği belirtilirken, bazı gönderilerde ise kız çocuğunun Suriyeli ya da Filistinli olduğu iddia ediliyor. Benzer hikayeler birçok dilde yayılmış.
Fotoğraf, görsel arama motorunda tersine aratıldığında, birçok sonuçla karşılaşılıyor. Fakat fotoğrafın yüksek kaliteli versiyonuna Reddit’te paylaşılan bir bağlantıyla ulaşılabiliyor. Reuters’ın 2017’de yaptığı haberde, fotoğraf kullanılmış ve açıklamaya “Badush yakınlarında, Işid ve Irak güçlerinin savaştığı sırasında yurdundan edilen, ağlayan Iraklı kız” yazılmış. Aynı fotoğraf büyük etki yaratmış olacak ki, BBC News ve The Telegraph gibi diğer medya kuruluşlarında da paylaşılmış.
Fotoğrafın 2017 yılında Irak’ta çekildiği bilgisi ile internette araştırma sürdürüldüğünde, 18 Mart 2017’de Instagram’da fotoğrafı paylaşan bağımsız foto muhabiri Ali Alfahdawi’ye ulaşılıyor.
Fotoğrafta şu bilgiler yer alıyor:
“Irak güçleri Musul Old City’de 3 yıl önce hilafet ilan edilen camii çevresinde İslam Devleti militanlarını kuşatırken, mülteciler çamurlu sokaklarda ve harap evlerde yaşıyor.”
Fotoğrafın yılın fotoğraflarından biri seçilmesi üzerine Ali gönderiyi tekrardan paylaşmış. Bu gönderide ise şu bilgi verilmiş:
“Musul'un çocuğu veya Mona Lisa olarak ünlenen bu resim uluslararası alanda ünlü oldu ve son zamanlarda yardıma ihtiyacı olan mülteciler için birçok bağış toplama kampanyasında kullandı. Gururla söylüyorum ki, mültecilere yönelik yardım kampanyalarının oluşturulması için bir şeyler başardım. Ali Alfahdawi”
Ali Alfahdawi’nin kişisel hesapları incelendiğinde ise, Bağdat’ta yaşadığı görülüyor.
Sonuç olarak tüm bilgiler toplandığında, fotoğrafın Fransız bir gazeteci tarafından değil Iraklı foto muhabir olan Ali Alfahdawi tarafından 2017 yılında, Musul’da çekildiğine ulaşılabiliyor. Fotoğraftaki kız ise Saba adında bir Iraklı kız çocuğu.
2020 yılında “Tiny Hands” adlı yardım kuruluşu, fotoğrafın hikayesi için foto muhabirle bir röportaj yapıp haberi hikayeleştirmiş. O zamanlar Reuters için çalışan Ali, Saba’nın fotoğrafını IŞID’in Musul’daki saldırıları yoğunlaştığı sırada çektiğini ifade etmiş.
Ali, fotoğraf çekmesinin ardından Saba’nın izini kaybettiğini ve uzun bir süre haber alamadığını açıklamış. Daha sonra Facebook üzerinden Saba’nın amcasına ulaştığını ifade eden fotoğraçı Saba’nın uzun yıllar Erbil’deki mülteci kampında kaldıktan sonra eve döndüğünü öğrendiğini söylemiş. Saba’yı görmek amacıyla Bağdat’tan Musul’a gitmiş ve Saba’nın son halini böyle fotoğraflamış:
İddia YANLIŞ
Bir Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılan gönderide fotoğraftaki kızın Suriyeli olduğu ve bu fotoğrafın Fransız bir gazeteci tarafından çekildiği iddia edilmişti. Bu iddianın farklı versiyonlarında ise fotoğrafın 2003’te başlayan Irak Savaşı sırasında veya Filistin’de çekildiği öne sürülmüş. İddia incelendiğinde ise fotoğrafın Iraklı foto muhabir Ali Alfahdawi tarafından 2017 yılında Musul’da çekildiği bilgisine ulaşılıyor. Fotoğraftaki kişi ise Saba isimli, Iraklı bir kız çocuğu.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Video Hatay’da Kaldırılan Zeytin Ağaçlarını mı Gösteriyor?
Video Filistinli Bir Çocuğu Boğan İsrail Polisini mi Gösteriyor?
Video Müslüman Bir Gazetecinin ABD Bakanına Saldırdığı Anı mı Gösteriyor?
Video Alkarısı Olarak Bilinen Varlığın Suriye’de Çocuk Kaçırmak Üzereyken Görüntülendiğini mi Gösteriyor?
Video Rahmi Koç'un Açıklamalarını mı Gösteriyor?
Coca Cola 2024 Yılında Türkiye’de Zarar Ettiğini Duyurdu mu?
CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır TBMM’de İftar Saatinde Yoklama Yaptırdı mı?
Hz. Ali’nin Suretini Çizen Ressamın Aslında Kendisini Çizdiği İddiası Doğru mu?
Donald Trump’ın ‘Hamas’a 50 Milyon Dolar Değerinde Prezevatif Gönderileceğini Tespit Ettik.’ Açıklaması Yaptığı Doğru mu?
Video Kur’an-ı Kerim’i Yırttıktan Sonra Hayatını Kaybeden Bir Kişiyi mi Gösteriyor?