
İngiltere'de COVID-19 Aşısı Olduktan Sonra Düşük Yapan Kadın Sayısı, %366 Arttı mı?
Sağlık
İlk yayın :
28 Mayıs 2021
Bir Twitter sayfası tarafından 27 Mayıs 2021 tarihinde yapılan paylaşımda İngiltere’de aşı olduktan düşük yapan kadınların sayısının %366 arttığı iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
İngiltere'de, aşı olduktan sonra düşük yapan kadın sayısı 6 haftada %366 arttı! Gerçek katil Kovid değil, çözüm diye dayatılan ruhsatsız Aşılar! "Acil Kullanım Onayı", zarar görsen de tazmin etmeyeceğiz demenin bir başka şekli! Bill Gates'in nüfus azaltma projesi tam gaz devam!
İddia daha önce Reuters ve Politifact tarafından da incelenmiş.
COVID-19 Aşısı Olduktan Sonra Düşük Yapan Kadınların Sayısı Arttı mı?
Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) İngiltere’de Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı’nın bir yürütme ajansı. İlaç ve tıbbi cihazların standartlarını, tedarik zincirinin güvenliğini, ilaçların etkinliğini sağlaması gibi pek çok göreve sahip. İddia, MHRA’nın Yellow Card programından alınan verilere atıfta bulunuyor. MHRA, haftalık olarak aşıların olumsuz yan etkilerini yayınlıyor. Rapor verilerine göre, 9 Aralık 2020 ile 24 Ocak 2021 tarihleri arasında toplam 6 kadın COVID-19 aşısı olduktan sonra düşük yapmış. Bu sayıya 24 Ocak- 7 Mart 2021 arasında ise 22 düşük vakası daha eklenmiş ve 9 Aralık 2020- 7 Mart 2021 tarihleri arasında toplam 28 kadının COVID-19 aşısı olduktan sonra düşük yaptığı raporlanmış. Bu artış da yaklaşık olarak %366’ya tekabül ediyor.
Reuters’a konuşan MHRA, bazı olayların yanlış rapor edildiğini ve bugüne kadar “gerçek ölü doğum” bildirilmediklerini açıkladı. Birleşik Krallık’ta her 100 doğumdan 8’inde erken doğum gerçekleştiğini belirtiyor. Aynı zamanda Birleşik Krallık’ta yaklaşık 4 gebelikten 1’inde ve çoğu gebeliğin ilk 12 haftasında düşük meydana geliyor. Paylaşımdaki iddia, Birleşik Krallık’ta meydana gelen ortalama düşük sayısını gözden kaçırırken 9 Aralık 2020 ila 7 Mart 2021 tarihleri arasında kaç kişinin aşılandığını da dikkate almıyor. Politifact’e konuşan MHRA yetkilisi ise “Herhangi bir şüpheli yan etki için yayınlanan raporların birbiriyle karşılaştırılmaması gerektiğini ve raporlar arasındaki kullanım kapsamını veya herhangi bir farkın hesaba katılmadığını ifade ediyor.
FDA ise, aşıların hamilelikte herhangi bir soruna yol açtığına dair bugüne kadar bir kanıt bulunmadığını söyleyerek benzer sonuçlar ortaya koydu. Ancak çıkarım yapmak için verilerin hala sınırlı olduğunu da ekliyor.
Birleşik Krallık, hamile kadınlar için COVID-19 aşısını önermiyor. Mevcut verilerin herhangi bir güvenlik sorunu yaratmadığını kabul ediyor ancak hamile kadınların COVID-19 aşısı olmasını önermek için eldeki verilerin sınırlı olduğunu ifade ediyor. MHRA ise, risk/fayda karşılaştırılmasının yapılmasını öneriyor. Enfekte olma riski bulunan veya COVID-19’dan ciddi komplikasyonlara maruz kalan hamileler için önemli olabileceğini vurguluyor.
CDC, aşıların uygun hamile ve emziren kadınlara önerilmesi gerektiğini söylüyor ve hamile kalmayı planlayanların riskleri ve faydaları tartmak için doktorlarıyla konuşmalarını tavsiye ediyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter sayfası tarafından yapılan paylaşımda İngiltere’de aşı olduktan düşük yapan kadınların sayısının %366 arttığı iddia edilmişti. MHRA’nın yayınladığı veriler bağlam dışına çıkarılarak bu iddiada kullanılmış. İngiltere’deki sağlık yetkilileri COVID-19 aşısından sonra düşük yapan hamile kadın sayısının arttığına dair bir hiçbir kanıt bulunmadığını ifade ediyor. Paylaşımdaki iddia artan aşılama oranını ve Birleşik Krallık’taki ortalama düşük oranını dikkate almadan çarpıtma amaçlı dolaşıma sokulmuş. Aşı ile düşük yapma arasında da nedensel bir bağlantının olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmuyor.
Sonuç olarak;
İngiltere’de COVID-19 aşısı olduktan sonra düşük yapan kadın sayısı %366 arttığı iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Türkiye’deki Memurlara İlişkin İddialar Doğru mu?
Kanada'nın COVID-19 Aşısının İnsanları Öldürdüğünü Kabul Ettiği İddiası Doğru Mu?
İngiltere COVID-19 Tam Aşılanmış Kadınların Kan Kanserine Yakalandığını Duyurdu mu?
X’te Hakikat Arayışı: Topluluk Notları
HPV Aşıları Kısırlık ve Kansere Neden Olur mu?
Pfizer COVID-19 Aşısının Yan Etkilerinin Listesini mi Yayımladı?
ABD’de Meydana Gelen Helikopter Kazasında Ölenler Arasında COVID-19’u Araştıran Yetkililer Bulunuyor muydu?
CIA COVID-19’a Neden Olan Virüsün Büyük İhtimalle Çin’deki Bir Laboratuvardan Sızdığını Açıkladı mı?
Google Arama Teknikleri: Fact-Checking 101
Çin’de Başlayan Yeni Bir Salgın Yüzünden OHAL İlan Edildiği İddiası Doğru mu?