İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 9 Şubat 2022 tarihinde Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau’nun yer aldığı bir videonun ekran görüntüsü paylaşılarak çiftin aşı olmadıkları iddia edildi. 

İddia Nasıl Yayıldı?

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau’ya Covid-19 aşısı yapan hemşirenin aşıların sahte olduğunu itiraf ettiğine dair iddialar sosyal medyada paylaşıldı. İlgili iddiaya dair anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında Justin Trudeau ve eşinin 23 Nisan 2021 tarihinde AstraZeneca Covid-19 aşısının ilk dozlarını Ottawa'daki bir eczanede canlı yayında olduğu görülüyor. 

Ayrıca Reuters’ten Blair Gable’ın çektiği fotoğraflar, aşı olduklarına dair bir kanıt olarak gösterilebilir. Çift ikinci doz aşılarını, 2 Temmuz 2021 tarihinde aynı eczanede ilk aşıdan farklı olarak Moderna aşısıyla yaptırdı. Kanada, haziran ayında iki dozu farklı aşılardan olmayı onaylamıştı.

Söz konusu Twitter paylaşımında hemşire olduğunu iddia eden bir kadının Trudeau'nun yaptırdığı aşının sahte olduğunu iddia etmişti. İddiada yer alan ekran görüntüsünde yer alan Rumble isimli internet sitesinde yer alan videoda videoyu paylaşan kişi “hemşirenin yalnızca bir elini kullanması, aşının sahte olduğuna bir işaret” ifadesinde bulunmuş. Bu iddialarda bulunan kişi Trudeau’ya aşı yapan hemşireyle aynı kişi değil. Bu videoda yüzünü göstermeyen ve adını söyleyemeyen kişinin hemşire olduğunu kanıtlamak da mümkün değil.

Tek Elle Aşı Yapılabilir mi?

Covid-19 aşısı gibi enjeksiyonlar CDC’de yer alan bilgilere göre iki elle uygulanıyor. Bir el kası bulmak için kullanılırken diğer elde iğneyi kasa enjekte etmek için kullanılıyor. Fakat, sağlık çalışanlarının tek elle aşı yapması daha önce görülmedik bir durum değil. 
Rumble isimli internet sitesindeki videoda hemşire olduğunu iddia eden kişi, Covid-19 aşısını tek elle değil iki elle yaptıklarının kanıtı olarak NBC 6 South Florida'dan bir haberi sundu. Bu habere dair detaylı inceleme yapıldığında yazıda aşı yapmanın yanlış yollarının örneklerini vurgulandığı görülebilir. Videoyu seslendiren kişinin kaynak gösterdiği haber, iddiayla ilgili bir kanıt olarak gösterilemez. Haberde gösterilen yanlış uygulamaların çoğu, aşıyı enjekte ederken cildi çimdikleyerek kaldırıyor. Nörolog Dr. Thomas Pitts, çimdiklemenin aşının deltoid kas içine enjekte edilmek yerine bir yağ tabakasına girmesine ve etkinliğini kaybetmesine yol açabileceğini belirtiyor. 

Aşıdan Sonra Bandaj Kullanılmaması Problem Teşkil Eder mi?

Videoda hemşire olduğunu iddia eden kişinin aşının sahte olduğuna dair sunduğu bir diğer kanıt ise Sophie Trudeau’nun sağlık görevlisinden bandaj ya da pamuk gibi bir materyal almadan kolunu kıyafetiyle örtmüş olması. Aşıdan sonra yara bandı, pamuk ya da bandaj kullanmak tıbbi bir zorunluluk olarak görülmüyor. Video hemşire olduğunu iddia eden kişinin Trudeau çiftinin sahte aşı yaptırdığına dair son “kanıtı” sağlık çalışanının aşıyı uyguladıktan sonra pistonu geri çekmemesi. Fakat deltoid kas içerisine yapılan aşı uygulamalarında, aşı piston geri çekilmeden uygulanıyor.
İddia daha önce PolitiFact tarafından da analiz edilmişti.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau’nun yer aldığı bir videonun ekran görüntüsü paylaşılarak çiftin aşı olmadıkları iddia edilmişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau, Covid-19 aşılarını 23 Nisan 2021 tarihinde Ottawa’daki bir eczanede canlı yayında oldular. Justin Trudeau’ya aşı yapan kişi, aşının sahte olduğunu itiraf etmedi. İddia sahibi Rumble isimli internet sitesinde yayın yapan ve hemşire olduğunu iddia eden bir kişi. Bu iddialarda bulunan kişi Trudeau’ya aşı yapan hemşireyle aynı kişi değil. Bu videoda yüzünü göstermeyen ve adını söyleyemeyen kişinin hemşire olduğunu kanıtlamak da mümkün değil. Ayrıca, aşının tek elle yapılması, aşıdan sonra bandaj kullanılmaması Trudeau ve eşine yapılan aşının sahte olduğuna dair bir çıkarımı da güçlü şekilde desteklemiyor.

Sonuç olarak;

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eşi Sophie Gregoire Trudeau’ya aşı yapan hemşire aşıların sahte olduğunu söylediği iddiası yanlış.