İddia şöyle;

Bir X kullanıcısı tarafından 7 Eylül 2024 tarihinde paylaşılan gönderide, Kanada’nın kansere yol açtığı için tüm COVID-19 aşılarını imha etme kararı aldığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Public Health Agency of Canada yayınladığı direktifle yerel otoritelerden mevcut stoklardaki tüm COVID-19 aşıları imha etmelerini istemiş. Fakat bunun nedeni aşıların kansere yol açması değil. 
→ Mevcut aşılar popülasyonda baskın olan yeni varyantlara karşı daha etkin mücadele için geliştirilen yeni formülasyona sahip aşılarla değiştirilecek. Onay sürecinde olan yeni aşıların Ekim 2024’te mevcut aşıların yerini alması bekleniyor. 
→ Hem Amerikan Kanser Derneği hem de Ulusal Kanser Enstitüsü, COVID-19 aşılarının kansere yol açtığı, kanseri daha agresif hale getirdiği ya da kanserin nüksetmesine neden olduğu yönünde herhangi bir bulgu olmadığını açıkça belirtiyor.
Aşıların İmha Edilmesinin Nedeni Kansere Yol Açması Değil
COVID-19 aşılarıyla ilgili yanlış bilgiler, pandeminin başlangıcından bu yana halk sağlığı çabalarını olumsuz etkileyen önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Sosyal medya platformlarında her gün bir yenisi eklenen yanlış gönderilerin yayılması aşıların etkinliği ve güvenliği hakkında şüphe uyandırarak aşı tereddütünü artırıyor. Aşıların yan etkileri nedeniyle toplatıldığı ya da imha edildiği haberleri de son haftalarda sosyal medya gündeminden eksik olmayan konuların başında geliyor. Söz konusu paylaşım da Kanada’da kansere neden olması nedeniyle COVID-19 aşılarının imha edilme kararı alındığını öne sürmüş. 

Bu konuda şu içeriği faydalı bulabilirsin

Covid-19 Aşıları Etkisiz mi?
İddia ile ilgili anahtar kelimelerle arama motorunda arama yapıldığında Kanada Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 aşılarının imha edileceği başlığıyla yayımlanan haberlere ulaşmak mümkün.

Fakat aşıların imha edilmesinin nedeni kansere yol açması değil. Kanada’daki mevcut aşılar Omikron varyantının XBB.1.5 türünü hedefliyor. Fakat yeni varyantların (JN.1 ve KP.2) popülasyonda baskın olmasıyla bu varyantı hedefleyen aşılar en etkin korumayı sağlayamıyor. Yeni varyantları hedefleyen aşılar da Kanada otoriteleri tarafından onaylanma sürecinde. 
Bu süreçte “Public Health Agency of Canada” (PHAC) yerel otoritelerden mevcut stoklardaki tüm COVID-19 aşıları imha etmelerini istedi. PHAC bu kararına gerekçe olarak eski ve yeni formülasyona sahip aşıların aynı seri numarasına sahip olduğunu belirterek bir karmaşaya yol açabileceği uyarısında bulundu. PHAC başkan yardımcısı Donald Sheppard düzenli olarak güncellenen aşılar için bunun rutin bir uygulama olduğunu da belirtmiş. Yeni formülasyona sahip aşıların onaylama aşamasında olması ve eskilerin imhasıyla bir zaman boşluğu oluşması nedeniyle bazı Kanada eyaletleri PHAC direktifini esnek uygulama kararı almış durumda. Örneğin British Columbia ve Manitoba yetkilileri yerleşiklerinin halen stoktaki aşılara ulaşabileceğini bildirdi. Kanada Sağlık Bakanlığı sonbahar aşı kampanyalarını desteklemek amacıyla stabil ve güncel bir aşı tedariğinin sağlanmasını önceledi. Yeni formülasyona sahip aşıların Ekim 2024’te raflarda yerini alması bekleniyor. 
COVID-19 Aşılarının Kansere Neden Olduğuna Dair Güvenilir Bir Kanıt Yok
COVID-19 mRNA aşılarının kansere neden olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının güvenliği, klinik deneylerle ve milyonlarca dozun uygulandığı izleme sistemleriyle kanıtlanmış durumda.  Hem Amerikan Kanser Derneği hem de Ulusal Kanser Enstitüsü, COVID-19 aşılarının kansere yol açtığı, kanseri daha agresif hale getirdiği ya da kanserin nüksetmesine neden olduğu yönünde herhangi bir bulgu olmadığını açıkça belirtiyor. Ayrıca, mRNA aşılarının bağışıklık sistemini baskıladığı ya da kansere yol açtığına dair yanlış iddialar da, bu aşıların işleyişi hakkında yapılan yanlış yorumlara dayanmaktadır. Aşılar, bağışıklık sistemine virüsü tanıma ve onunla savaşma yeteneği kazandırırken, kanser gelişimi ile ilgili herhangi bir risk teşkil etmiyor. 

Sonuç olarak;

Kanada’nın kansere yol açtığı için tüm COVID-19 aşılarını imha etme kararı aldığı iddiası yanlış.