İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 7 Mart 2022 tarihinde yapılan paylaşımda Kanal İstanbul projesinin iptal edildiği iddia edildi.

Kanal İstanbul, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk defa 2011 yılında tanıtılan ve İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’den Marmara Denizi’ne uzanması planlanan bir su yolu projesi. 2014’te temelinin atılacağı söylentileri gündeme gelen projenin yapılması halinde 200 bin ağacın, 136 milyon metrekarelik tarım alanının kaybedileceği, bölgede yaşayan canlıların ve endemik türlerin riske gireceği ve yıllık 33 milyon metreküplük su kaybı yaşanacağı öngörülüyor. 
Kanal İstanbul projesi, özellikle proje için Mart 2020’de gerçekleştirilen ilk ihalenin öncesinde yüksek bir tondan tartışılır hâle gelmişti. 7 Mart 2022’de, projeye dahil bir ihale için Danıştaydan iptal kararı çıktığına dair bir haberin ardından, Kanal İstanbul projesinin tamamıyla iptal edildiğine yönelik iddialar, özellikle eksik ifadeler barındıran paylaşımlar sebebiyle sosyal medyada hızlı bir yayılım ağı buldu.

Kanal İstanbul’a Dahil Bir İhale Hukuka Aykırı Bulunarak İptal Edildi

2011 yılında tanıtılmasının ardından Kanal İstanbul projesi, yıllar içinde birçok defa gündem maddesi haline geldi. Kısa bir süre içinde bölgede arsa fiyatlarının kat be kat artması, arsaları satın alan kişilere yönelik iddialar, ÇED’de Kanal İstanbul için tekrar yapılan düzenlemeler,  projeye karşı çıkan mimar ve mühendis odalarının, çevre örgütlerinin ve sivil halkın ses getiren protestoları, gündem maddelerinden yalnızca birkaçını oluşturuyor. 
Son günlerde, Danıştay'dan Kanal İstanbul projesine dahil bir ihalenin iptaline yönelik çıkan bir karar haberi ve bu karara değinen paylaşımlar, büyük tartışmalara sebep olan projenin iptal edildiğine yönelik yanlış bir algının oluşmasına sebep oldu. 
Milletvekillerinin açıklamaları ve DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre Danıştay 13. Dairesi, Kanal İstanbul geçişi kapsamında Halkalı-Ispartakule arasında yapılacak demiryolu hattı projesini, açık ihale şeklinde gerçekleştirilmemesi nedeniyle hukuka aykırı bularak iptal etti. 

Danıştay’ın karar arama platformunda konuya dair bir karar henüz yer almasa da açıklamalara göre Danıştay 13. Daire, 28 Haziran 2021’de 21/b (pazarlık) usulü ile gerçekleşen ve Gülermak/Taşyapı İnşaat ve Taahhüt şirketlerinin iş ortaklığının kazandığı ihaleyi hukuka aykırı bularak iptal etti. Gerekçede ise Halkalı-Ispartakule arası (Kanal İstanbul geçişi) demiryolu hattı inşaatı projesi için çıkılan ihalenin, gerekli açıklık ve rekabet koşulları sağlanmadan gerçekleştiği ve Kamu İhale Kanunu’nun 21/b fıkrasında aranan “ivedilik şartı”nı taşımadığı vurgulanıyor. Kanal İstanbul Projesine dahil önemli bir ihale Danıştay’ın ‘hukuka aykırı’ olduğu gerekçesi ile iptal edilmiş olsa da Kanal İstanbul projesinin tamamıyla iptal edildiği söylentileri gerçeği yansıtmıyor.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Kanal İstanbul projesinin tamamıyla iptal edildiği iddia edilmişti. Danıştay 13. Dairesinin kararı doğrultusunda hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Kanal İstanbul projesine dahil Halkalı-Kapıkule yeni demiryolu inşaatı kapsamında, Halkalı-Ispartakule arası demiryolu inşaatı ile elektromekanik sistemlerin temini ve yapımı ihalesi iptal edildi. Danıştay kararının ardından sosyal medyada konunun eksik ifadeler ile paylaşılması projenin tümüyle iptal edildiğine dair yanlış bir algı oluşmasına sebep oldu. Kanal İstanbul projesinin tamamıyla iptal edildiğine yönelik bir karar bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Kanal İstanbul projesinin iptal edildiği iddiası yanlış.