İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 28 Nisan 2022 tarihinde yapılan paylaşımda, Konya’da ulaşımın Türk öğrencilere ücretli, yabancı uyruklu öğrencilere ücretsiz olduğu iddia edildi. 

İddialar Nasıl Konuşulmaya Başladı?

Sosyal medyada göçmenlerle ilgili gündemin oldukça kalabalık olduğu dönemde İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş’un TBMM’de yaptığı konuşmayla birlikte Konya’da yabancı öğrencilere ulaşımın ücretsiz olduğuna yönelik iddialar birçok sosyal medya hesabı tarafından paylaşılmaya başladı. 
   Konya’mızdaki 5 üniversitede toplam 126 bin 571 öğrenci eğitim görmektedir. Bu öğrencilerin 5 bin 101'i çeşitli ülkelerden gelen yabancı uyrukludur. Konya Büyükşehir Belediyesi yabancı uyruklu öğrencilere şehir içi ulaşım hizmetlerini ücretsiz olarak vermektedir. Türk vatandaşı 121 bin öğrenci ise belediyenin taşıma ücretlerinden ücretli olarak yararlanmaktadır. Bu uygulama ayrımcılıktır, kabul edilemez. Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu bu ayrımcılığı bir an önce düzeltmesini, Konya'da eğitim gören tüm öğrencilerimizin belediyenin taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasının sağlanmasını önemle rica ediyorum.

Konya’da Yabancı Uyruklu Öğrenciler Ücretsiz Ulaşımdan Faydalanabiliyor

Ele alınan iddialara dair detaylara Konya Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün. Konya Belediyesi’nin elektronik taşıma kartı Elkart bilgilendirme sayfasının “Toplu Ulaşım Araçlarında Ücret Toplama Sistemi Olarak Kullanılan Kişiselleştirilmiş Elkart Almak İçin Gerekli Belgeler” bölümünde gerekli bilgiler yer alıyor. 
Buna göre, Konya Belediyesi’nin toplu taşıma ulaşım kartı elkart için dört farklı tarife tipi bulunuyor: indirimli, kontörlü, serbest ve tam. Ücretsiz ulaşım sağlayan “serbest elkart” hizmetinden yararlanabilen altı grup bulunuyor: 
65 yaş üstü vatandaşlar, engelliler, basın kartı sahibi olanlar, 07-19 kamu kartı sahibi olanlar, 07-19 TÜİK kartı sahibi olanlar ve yabancı uyruklu öğrenciler. 
Yabancı uyruklu öğrencilerin serbest elkart hizmetinden nasıl faydalanabileceklerine dair açıklamalar göre:
Türkiye Diyanet Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı projesi kapsamında Konya’da eğitim gören yabancı uyruklu Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencileri,
Yükseköğretim Kurumu Sistemi’nde (YÖKSİS) Konya’da bulunan üniversitelerde kayıtlı yabancı uyruklu üniversite öğrencileri,
Konya’da bulunan üniversitelerde kayıtlı olup dil öğrenimi gören öğrenciler serbest elkart hizmetinden faydalanabiliyorlar. 
Uluslararası İmam Hatip Lisesi öğrencisi olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin, yalnızca okul öğrenci kimlik kartlarının elkart olarak tanımlanmasıyla bu hizmetten faydalanabildikleri de açıklamalar arasında yer alıyor.

Türk Uyruklu Öğrenciler İndirimli Tarife Kullanıyor

Aynı internet sayfası üzerinden Türk uyruklu öğrencilerin durumuna dair bilgilere de ulaşmak mümkün. Buna göre Türk uyruklu öğrenciler ücretsiz ulaşım kartı hizmetinden faydalanamıyor ve indirimli tarife ile ulaşım sağlıyorlar. Bunun yanı sıra, yabancı uyruklu öğrencilerin sonradan Türk vatandaşlığı kazanmaları durumunda ücretsiz ulaşım haklarının son bulduğu da açıklamalar arasında yer alıyor.
Diğer belediyelerde serbest ulaşım kart tipinden kimlerin faydalanabildiğine yönelik bir araştırma, yabancı uyruklu öğrencileri de kapsayan benzer bir uygulamanın Kayseri Belediyesi tarafından da uygulandığını ortaya koyuyor. Doğruluk Payı’nın taradığı bazı belediyeler arasında Ankara, İstanbul, Muğla, Antalya, Mersin ve Bursa’da böyle bir uygulamaya rastlanmadı. Ankara’da serbest karttan faydalanan gruplar 61-64 Yaş, 65 Yaş, Engelli ve Basın Mensubu Kartı sahibi olanlar. İstanbul’da ise bu hizmetten faydalanan gruplar şöyle; 65 yaş üzeri, belediye zabıta mensupları, engelliler, gaziler, gazi aileleri, EHS, sarı basın, şehit eşleri ve aileleri, TÜİK üyeleri, milli sporcular ve PTT kartı sahipleri. 
İddiaların sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri hale gelmesinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, Twitter hesabı üzerinden bir açıklamada bulundu. Bilgilendirme notunda Belediye, uygulamayı ilk defa 2004 yılında Konya üniversitelerinin tercih edilebilirliğini artırmak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

İddia DOĞRU

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Konya’da toplu ulaşımın yabancı uyruklu öğrencilerin ücretsiz faydalanabildiği Türk öğrenciler için aynı hizmetin geçerli olmadığı iddia edilmişti. Konya Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinden ulaşılabilen bilgilere göre, Konya Belediyesi’nin elektronik ulaşım kartı olan elkartı ücretsiz olarak kullanabilen gruplar arasında yabancı uyruklu öğrenciler de yer alıyor. 30 yaşını geçmiş veya Türk vatandaşlığı kazanmış olan yabancı uyruklu öğrenciler bu uygulamadan faydalanamazken, Türk uyruklu öğrenciler, elkartın ücretsiz hizmetinden faydalanamıyor, indirimli tarife kullanarak ulaşım sağlıyor.

Sonuç olarak;

Konya Belediyesi’nde yabancı uyruklu öğrencilere ulaşımın ücretsiz olduğu iddiası doğru.