Koronavirüs İçin Aşıya Gerek Kalmadı mı?
Koronavirüs İçin Aşıya Gerek Kalmadı mı?

gonuldostlar.net internet sitesinde paylaşılan habere göre, ABD’de Sorrento Therapeutics isimli biyoteknoloji firması koronavirüse karşı yüzde yüz etkili bir antikor geliştirdi ve bu antikorun seri üretimine aşıdan daha erken başlanabilir.
Metinde söz konusu olan iddialar şu şekilde sıralanıyor:
"ABD’li biyoteknoloji firması ‘Sorrento Therapeutics’, COVID-19 virüsüne karşı yüzde yüz etkili bir antikor ürettiğini açıkladı. Üstelik bu antikorun seri üretimine aşıdan çok daha erken başlayabileceğinin altını çizdi. Firma yetkilisi Dr. Henry Ji’ye göre buldukları antikor kokteyli gerçekten mükemmel. Virüsün hücreye girişini neredeyse yüzde yüz engelliyor. Hücreye girip çoğalabilme şansı kalmayan virüs de doğal olarak ortadan kalkıyor."

İddia, Türkiye medyasında ilk olarak Osman Müftüoğlu tarafından kaleme alınmış ve 17 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanmış. Daha sonra Yeni Çağ Gazetesi, Yeni Akit ve Medya Haber sitelerinde de Osman Müftüoğlu’nun yazdığı haliyle aktarılmış. Bu sitelerde atılan başlıklar ‘’Koronavirüse karşı sevindirici gelişme! Aşıya gerek kalmadı.’’ şeklinde olmuş. Ancak Osman Müftüoğlu tarafından yazılan orijinal metinde böyle bir ifade yer almıyor.
Antikor Tedavisi Nedir?
Antikorlar vücuttaki bağışıklık sistemi tarafından organizmaya ait olmayan organik yapılara karşı geliştirilen moleküllerdir. COVID-19’a karşı uygulanan antikor tedavisinde, halihazırda hastalığı geçirmiş olanların kanlarındaki antikor yüklü plazma bölümü alınıp hastalara verilerek iyileşmelerine hız kazandırılması amaçlanıyor. Ancak bu tedavi, zaman alan ve maliyetli bir işlem olduğundan, ağır hastalara karşı kullanılıyor ve yüzde yüz etkili sonuçlar vermiyor. Bu sebeple COVID-19’a karşı etkili antikorların yapay bir halinin seri şekilde üretilmesi amacıyla çeşitli araştırmalar yürütülüyor. Yeni ilaçlar ve aşılar üretilene kadar uygulanabilecek antikor tedavisi stratejisinin koronavirüsle mücadelede önemli bir adım olacağı düşünülüyor.
Sorrento Therapeutics COVID-19’a Karşı Etkili Bir Antikor Üretti mi?
CNBC’nin 18 Mayıs 2020 tarihindeki yayınında Sorrento Therapeutics CEO’su Henri Ji, Covid-Shield (Covid Kalkanı) adını verdikleri bir ‘antikor kokteyli’ ürettiklerini açıklamış. Regeneron, Amgen ve Lilly gibi başka biyoteknoloji şirketlerinin de bu antikor üretimi denemelerini yürüttüğünü ve Sorrento’nun da onlarla aynı seviyede gelişmeler kaydettiğini belirten Henri Ji, bu konuda ne kadar fazla çalışma yapılırsa virüsün engellenmesi açısından o kadar faydalı olacağını belirtmiş. Ancak henüz hiçbir biyoteknoloji şirketinin ‘nötralize edici bir antikora’, yani bir patojenin etkilerini nötrleyerek hücreyi savunan bir antikora sahip olmadığını söylemiş. 15 Mayıs tarihinde firma tarafından yayınlanan raporda ise STI-1499 antikorunun virüs infektivitesini tamamen nötralize ettiği iddia edilmiş. Ancak yeterli test ve geliştirme sonucunda bu antikorun virüsle mücadelede önemli bir aday olacağı belirtilmiş. Yayındaki açıklamalara göre Henri Ji, kendi ürettikleri birkaç antikordan oluşan ‘antikor kokteyli’ni Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alındığı takdirde birkaç ay içerisinde bir milyon doza kadar üretebileceklerini söylemiş. Antikorların etkisinin sınırlı olduğunu ekleyen Henri Ji, tipik antikorların yaklaşık iki hafta boyunca işe yaradığını, ancak belli teknolojilerle bu sürenin iki veya üç aya kadar çıkabileceğini belirtmiş.
Antikor Tedavisi Aşı Gerekliliğini Ortadan Kaldırıyor mu?
Uzmanların görüşlerine göre antikor tedavisi, aşı bulunana kadar geçen sürede bir köprü görevi görebileceği için umut verici bir nitelik taşıyor. Aşı üretilene kadar, antikor testleri enfekte olan kişilerin tedavisinde ve risk grubundaki kişilerde tedbir amaçlı kullanılabilir. Fakat antikor tedavisi aşı gerekliliğini ortadan kaldırmıyor.
Sonuç:
İddia KISMEN YANLIŞ. 
Osman Müftüoğlu’nun yazısı dışında diğer haber sitelerinin bu konuda yayınladığı yazılarda yer alan ‘’aşıya gerek kalmadı’’ ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Potansiyel antikor tedavisinin, sağlık otoriteleri tarafından köprüleyici bir fonksiyon göstereceği umuluyor. Sorrento Therapeutics ise yaptığı açıklamaya göre oldukça etkili bir antikor üretmekle birlikte, henüz resmî kurumlardan üretim için onay almış durumda değil.

Sonuç olarak;

Asıl referans kaynağı dikkate alındığında; Koronavirüs için aşıya gerek kalmadığı iddiası