Yazar:
Gül Hür
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 23 Şubat 2025’te yapılan paylaşımda, Manisa'da ateist olduğu için istifası istenilen köy imamının “Mesleğime profesyonelce yaklaşıyorum” açıklaması yaptığı iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Manisa’daki ateist köy imamı iddiası, 2012 yılında yayınlanan Zaytung'un parodi haberine dayanıyor ve gerçek bir olay değil.
Zaytung, mizahi içerikler üreten bir site olup haberde bahsedilen imam ve köy halkına dair herhangi bir gerçek veri bulunmuyor.
Paylaşımlar Bir Zaytung Haberinden Çıkmış
23 Şubat’ta başlamak üzere çeşitli sosyal medya platformlarında Manisa’daki ateist bir köy imamına dair çeşitli paylaşımlar yapılmaya başlandı. Bu paylaşımlara göre köy ahalisi 28 yaşındaki ateist imam mesleğine profesyonel yaklaştığına dair bir açıklamada bulunmuş.
Kullanıcıların ilgisini çeken bu gönderi, paylaşıldığı her platformda yüksek etkileşimlere ulaşmış. Konuyla ilgili araştırmaya arama motoru üzerinden basit bir anahtar kelime aramasıyla başlandığında, önce 23 Şubat tarihinde başlayan sosyal medya paylaşımları ile karşılaşılıyor. Ancak bu sonuçların içinde, sosyal medya paylaşımlarından farklı olarak, gerçek haber formatında kurgusal ve mizahi içerikler üreten bir internet sitesi olan Zaytung’un “Ateist Olduğu Gerekçesiyle İstifası İstenen Köy İmamı, Geri Adım Atmıyor: ‘Mesleğime profesyonelce yaklaşıyorum…’” başlıklı bir haberi de yer alıyor. 
Güncel olayları, siyaseti ve toplumsal konuları esprili bir dille hicvederek ironik haberler yayınlayan Zaytung’un içeriklerinin gerçek zannedilerek paylaşıldığı çeşitli içerikler mevcut. Zaytung linkine tıklandığında Manisa’daki ateist köy imamı iddialarının da aynı minvalde olduğu görülüyor. Bu parodi habere göre ateist olduğunu açıklayan imam Seyfi Çalışkan, işine profesyonel yaklaştığını söyleyerek istifa etmeyi reddederken, köy halkı da görevini layıkıyla yaptığı için ona destek vermiş. Diyanet ise istifa talebinde ısrarcı olup köye bir heyet göndermeye hazırlanıyormuş.
Ancak Zaytung haberinin yayınlanma tarihi haberin herhangi bir yerinde yer almıyor. Bu yazının sayfaya ne zaman yüklendiğini öğrenmek için haberin kaynak koduna bakmak gerekiyor. Bunun için haberin sayfasında sağ tıklayıp “Sayfa Kaynağını Görüntüle” seçeneğini açarak <meta> veya <time> etiketleri arasında bir tarih bilgisi olup olmadığı incelendiğinde bu ekranla karşılaşılıyor:

Bu kaynak kodundan parodi içeriğin Zaytung’un sitesine 2012’de yüklendiği anlaşılıyor.

Sonuç olarak;

Manisa'da ateist olduğu için istifası istenilen köy imamının “Mesleğime profesyonelce yaklaşıyorum” açıklaması yaptığı iddiası yanlış.