Bir Twitter hesabı tarafından 16 Nisan 2023 tarihinde yapılan paylaşımda 16 Nisan tarihinde Marmara Denizi’nde TCG Anadolu gemisinin eğitimi esnasında F-16 uçaklarının TCG Anadolu’dan havalandığı iddia edildi.
Söz konusu iddia birçok sosyal medya hesabı ve haber sitesi tarafından da paylaşılmış.
TCG Anadolu 10 Nisan’da Hizmete Girdi
Türkiye’nin amfibi çıkarma gemisi olan TCG Anadolu 10 Nisan 2023 tarihinde hizmete girdi. Türkiye’nin çıkarma gemisine ilişkin ilk projesi LPD tipi bir geminin yapılmasıydı. Daha sonrasında projede yapılan değişiklikle üretilecek gemi LHD’ye çevirdi. LHD ile LPD arasındaki temel fark gemilerin tonajlarıyla ilgili. LPD’lerin tonajları 20.000 tona ulaşabilirken LHD’lerin tonajı 45.000 tona ulaşabiliyor. Bununla birlikte LPD’lerin maliyetleri de LHD’lere kıyasla daha düşük.
TCG Anadolu’nun yapımına Sedef Gemi İnşa A.Ş. tarafından 30 Nisan 2016 tarihinde başlandı. 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip olan geminin araç güvertelerinde 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracı, 6 adet zırhlı personel taşıyıcı, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere 94 araç taşınabiliyor. Uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 11 adet Silahsız İnsansız Hava Aracı (SİHA), hangarında ise 19 helikopter veya 30 SİHA konuşlandırılabiliyor. Geminin tasarımında İspanyol askeri gemisi Juan Carlos I esas alındı. Mayıs 2019’da denize indirilen gemi, 2022 yılı içinde testlerini tamamladı ve 10 Nisan 2023 tarihinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmiş bulunuyor.
TCG Anadolu’ya Neden SİHA Gemisi Deniyor?
Bir uçak gemisi değil çıkarma gemisi olan TCG Anadolu’nun güverte uzunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-16 tipi uçakların iniş ve kalkışı için yeterli değil. Üretim aşamasında da TCG Anadolu’da dikey iniş ve kalkış yapabilen uçakların kullanılması planlanmıştı. Bu konuda en elverişli uçaklarsa F-35 uçakları olarak öne çıkmakta. Türkiye’nin de bilindiği üzere F-35 programı kapsamında büyük bir F-35 filosuna sahip olacağı planlanmaktaydı. Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle ABD’yle kriz yaşanmış ve Türkiye, F35 programından çıkarılmıştı. F35 krizi sonrasında TCG Anadolu, insansız hava araçları için yeniden tasarlandı. 10 Nisan 2023’teki teslim töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gemide, “Bayraktar TB3, SİHA, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taaruz Uçağı’nın” gemiye iniş kalkış yapabileceğini aktardı.
MSB: “TCG Anadolu İki F-16 uçağının iştiraki ile Marmara Denizinde eğitimler icra etti.”
T.C. Milli Savunma Bakanlığı 16 Nisan 2023’te TCG Anadolu’nun Marmara’da F-16’lar ile birlikte çekilen bir videosunu paylaşarak, “TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Gemimiz, 2 adet F-16 uçağının iştiraki ile Marmara Denizinde eğitimler icra etti.” açıklamasında bulundu. MSB açıklamasında da F-16’ların gemiden kalktığına ilişkin herhangi bir ifade bulunmamakta.
İddia YANLIŞ
Birçok sosyal medya hesabı ve haber sitesi tarafından 16 Nisan 2023’te Marmara Denizi’nde TCG Anadolu’nun eğitimi esnasında F-16 uçaklarının gemiden havalandığı iddia edilmişti. TCG Anadolu, TSK envanterindeki F-16 tipi uçakların havalanabileceği güverte uzunluğuna sahip bir uçak gemisi değil, F-35 türü dikey kalkış yapabilen uçakların havalanabileceği F-35 krizi nedeniyle SİHA’lar için yeniden düzenlenmiş bir çıkarma gemisi. MSB de sosyal medya paylaşımında görüntülerdeki F-16’ların TCG Anadolu’dan havalandığını değil, gemiye eğitim sırasında iştirak ettiğini söylemiş.
Sonuç olarak;
Marmara Denizi'ndeki eğitimde F-16’ların TCG Anadolu’dan havalandığı iddiası yanlış.