Maymun Çiçeği Virüsü Kapı Kolu ve Tuvalet Gibi Yüzeylerde 120 Yıl Yaşıyor mu?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 25 Temmuz 2022 tarihinde yapılan paylaşımda maymun çiçeğinin kapı kolu ve klozet gibi zeminlerde 120 yıl yaşayabildiği ve 5 mil yakındaki herkese bulaşabildiği iddiaları yer aldı

iddia görseli

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Benzer iddialar dünya genelinde çeşitli sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından paylaşılıyor. 

Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaşıcılığı İle İlgili İddialar Doğru mu?

İddiaya göre, paylaşımlar TheJournal.ie tarafından yayımlanan ve "Maymun çiçeği virüsü 120 yıl boyunca kapı kollarında ve klozetlerde yaşayabilir ve 5 mil uzaktaki herkese bulaşabilir" başlıklı bir makaleye dayanıyor.. Konuyla ilgili paylaşılan iddialarda hep aynı makalenin de iddialara eklendiği görülüyor. Yüksek sayıda etkileşim alan iddialar dünya genelinde paylaşılıyor ve kimi kullanıcılar tarafından bu konuda panik yaratılırken, kimi kullanıcılar ise bu açıklamanın abartı olduğunu ve maymun çiçeği virüsünün “uydurma” olduğunu söylüyorlar. 
Maymun Çiçeği Virüsü Kapı Kolu ve Tuvalet Gibi Yüzeylerde 120 Yıl Yaşıyor mu?

Ancak iddialarda paylaşılan sözde makale incelendiğinde, başlığın altında şu hicivli ifadelerin yer aldığı görülüyor: “Ürkütücü görünmek istemesem de şimdi kesinlikle paniğe kapılma zamanı,' dedi, University College Dublin Gazetecilik diplomasına sahip ancak bir zamanlar viroloji üzerine gerçekten iyi bir kitap okumuş olan bir uzman”. 
Alıntıdaki alaycı cümleler, başlığın parodi olarak tasarlandığını gösterirken ve Twitter gibi mecralarda paylaşım önce kullanıcılar arasında şaka olarak yayılırken, bazı kullanıcılar tarafından ciddiye alındı. 
Paylaşımlarda yer alan başlık ve ilgili alıntı, sitenin arama kısmında maymun çiçeği ile ilgili makaleler aratıldığında, atıfın kaynağı gösterilen TheJournal.ie sitesinde bulunmuyor. Söz konusu iddialara benzer ifadeler içeren herhangi bir makaleye de hiçbir arama aracından ulaşılmıyor. TheJournal.ie'de haber editör yardımcısı Stephen McDermott, The Associated Press'e yaptığı açıklamada, görüntünün gerçek olmadığını doğruladı. McDermott, “İçinde bu başlık veya bilgi bulunan bir makaleyi hiç yayımlamadık” şeklinde açıklamada bulundu. 
Maymun Çiçeği Virüsü Kapı Kolu ve Tuvalet Gibi Yüzeylerde 120 Yıl Yaşıyor mu?

Maymun çiçeği, kontamine nesneler ve yüzeylerle temas yoluyla yayılabilirken, 120 yıl sürebileceği iddialarını kanıtlayacak hiçbir kanıt bulunmuyor. Virüs ayrıca yakın fiziksel temas yoluyla, maymun çiçeği olan birinin kullandığı giysilere, yatak takımlarına veya havlulara dokunarak ve maymun çiçeği olan bir kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla yakın mesafeden geçiyor. Dolayısıyla virüsün 5 mildeki herkesi enfekte edeceği bilgisi de doğru değil. 
İddia daha önce Full Fact, AP News, Reuters ve Check Your Fact gibi doğruluk kontrolü platformları tarafından da incelenmiş. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda maymun çiçeğinin kapı kolu ve klozet gibi zeminlerde 120 yıl yaşayabildiği ve 5 mil yakındaki herkese bulaşabildiği iddia edilmişti. Ancak iddialar Thejournal.ie isimli internet sitesi kaynak gösterilerek yapılmış. Gerçekte ise iddiaların atıfta bulunduğu bir makalenin aslında olmadığı ve başlıkların hiciv içerikli olduğu görülüyor. Sosyal medya kullanıcıları arasında şaka amacıyla paylaşılan içeriğin bazı kullanıcılar tarafından ciddiye alındığı görülüyor. Virüs ise söz konusu yüzeylerde 120 yıl yaşayamıyor ve yakın temasla bulaşıyor. 

Sonuç olarak;

Maymun çiçeğinin kapı kolu ve klozet gibi zeminlerde 120 yıl yaşayabildiği ve 5 mil yakındaki herkese bulaşabildiği iddiası yanlış.