İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 22 Mart 2022 tarihinde yapılan paylaşımda, Nurofen’in grafen oksit içerdiği iddia edildi. 

Söz konusu iddia dünya genelinde sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. 

Nurofen Grafen Oksit İçeriyor mu?

Grafen oksit ile ilgili iddialar Covid-19 aşıları ile birlikte sıklıkla gündeme gelmişti. Grafen oksit; akıllı telefonlar, bisiklet lastikleri ve elektrikli ekipman gibi çeşitli günlük nesnelerde bulunan bir bileşik ve COVID-19 salgını sırasında komplo teorisyenleri, COVID aşılarının grafen oksit içerdiğini iddia ediyorlardı. 
İddiada yer alan videoda, bir kadın Nurofen Zavance kapsüllerini bir bardak suda eritiyor ve ardından bardağın kenarına bir mıknatıs tutuyor. Grafen oksit olduğunu söylediği bir dizi küçük siyah parçacık, mıknatısa doğru hareket ediyor. Video, grafen oksit içeren ilaçların satın alınmasına karşı bir uyarı ile sona eriyor. 

Ancak yayılan iddiaların aksine Nurofen ilaçları grafen oksit içermiyor. Nurofen üreticisi Reckitt Benckiser’in bir sözcüsü, Reuters'a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada tabletlerin grafen oksit içermediğini belirtiyor. Sosyal medya gönderilerinde görülen manyetik reaksiyonu ise şu şekilde açıklıyor: 
"Mürekkep, ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılan ve insan tüketimi için güvenli olan Siyah Demir Oksit bileşenini içeriyor. Mürekkep grafen veya benzeri maddeler içermiyor”.

Nurofen Zavance’ın içerik listesi kamuya açık şekilde paylaşılıyor ve grafen oksit, içerik listesinde görünmüyor. Bununla birlikte, siyah demir oksit bu listede yer alıyor ve mürekkebin bileşenlerinden biri olarak listeleniyor. Siyah demir oksit, ilaç, gıda ve kozmetik dahil olmak üzere çeşitli ürünlerde kullanılan manyetik bir maddedir. Siyah demir oksidin zararlı olduğuna dair bir bilimsel bir kanıt ise bulunmuyor. Reuters’a yaptığı açıklamada Strathclyde Üniversitesi, Strathclyde Eczacılık ve Biyomedikal Bilimler Enstitüsü Eczacılık Profesörü Hannah Batchelor, maddenin kullanımını "Demir oksit ilaçlarda renk maddesi olarak kullanılır - ilaçları ayırt etmeye yardımcı olur, böylece hepsi aynı görünmez" şeklinde açıklıyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Nurofen ilacının grafen oksit içerdiği iddia edilmişti. Ancak iddiaların aksine, Nurofen’in içinde grafen oksit bulunmuyor. İlacın kamuya açık içerik listesinde bu maddenin adı bulunmuyor ve Nurofen üreticisi Reckitt Benckiser’in bir sözcüsü tabletlerin grafen oksit içermediğini belirtiyor. Videoda görülen manyetik reaksiyon, kullanımı sıkı şekilde denetime tabi olan ve kullanımının insan sağlığına zararına yönelik bilimsel bir kanıt bulunmayan “siyah demir oksit” sebebiyle gerçekleşiyor. Siyah demir oksit, ilaç, gıda ve kozmetik dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor. 

Sonuç olarak;

Nurofen ilacının grafen oksit içerdiği iddiası yanlış.