İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Haziran 2022 tarihinde yapılan paylaşımda RTÜK’ün Türkiye’nin CDS primi ile ilgili yayın yapılmasını yasakladığı iddia edildi

Türkiye’nin CDS Primi Yükseliyor

Credit Default Swap, kısaca CDS risk primi, borç-alacak ilişkisinde borcun ödenememe riskini hesaplamak için kullanılıyor. 
CDS primi puanını, incelenen ülkenin para politikalarının yanında ulusal ve uluslararası siyasi gelişmeler yakından etkiliyor. CDS primi 300’ün üzerinde olan ülkeler, “aşırı kırılgan ekonomiler” olarak nitelendiriliyor. 
Türkiye’nin CDS risk priminin, Haziran 2022’de yaklaşık 820 puan ile son 14 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi ile konu, birkaç haftadır sosyal medyada en sık tartışılan başlıklardan bir tanesi haline geldi.

RTÜK’ün CDS Primi Yayınlarını Yasakladığı Yönünde Bir Açıklaması Var mı?

İncelenen iddialar RTÜK’ün bir yayın yasağı ilanını gösterdiği öne sürülen bir açıklama görseli ile paylaşılıyor. Paylaşılan açıklama şu şekilde: 

“Medya kuruluşumuzun değerli temsilcisi;Görülen lüzum üzerine, ülkemizin riskini belirttiği iddia edilen, dayanaksız, anlamsız ve hesaplamasını üniversite profesörlerinin dahi kavrayamadığı “CDS primi” kavramının ülkemiz için hayasızca yükselttikleri değerlerinin yayınlanması, paylaşılması ve hatta duyum şeklinde dahi belirtilmesi yasaklanmıştır.Aksi davranışlarda bulunulması halinde en ağır müeyyideler uygulanacaktır.RTÜK BAŞKANLIĞI”
Paylaşımı ilk defa gerçekleştiren hesap, söz konusu gönderinin altında “Tencerenin dibi tutmadan, en eski özdeyişimizi not edelim: ironiden anlamayan nesle aşina değiliz.” açıklamasında bulunarak gönderinin hiciv amaçlı paylaşıldığını ifade etmiş.
Gönderi, ilk etapta hiciv/parodi amaçlı paylaşılsa da geniş bir yayılım ağı yakaladı. Çoğunlukla benzer formatlarda paylaşılan gönderi, gerçek olduğu düşünülerek yayılıyor. Bürokratik dilden uzak bir tona sahip olan ve 10 Haziran 2022 tarihini taşıyan açıklamayı, RTÜK’ün resmi internet adresleri üzerinden kontrol etmek mümkün. RTÜK’ün internet adreslerinde yer almayan açıklamanın gerçek olduğuna ve 10 Haziran 2022’de böyle bir yayın yasağı getirildiğine dair herhangi bir kanıt bulunmamakta. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, RTÜK’ün 10 Haziran 2022’de Türkiye’nin CDS risk priminin yayınlanmasını yasakladığı iddia edildi. Hiciv ve mizah amaçlı paylaşılan gönderi, sosyal medyada kısa bir süre içinde geniş bir dolaşım ağı yakalamasının üzerine gerçek olduğu düşünülerek yayılmaya başladı. RTÜK’ün internet adreslerinde yer alan son günlere ait açıklamalarda böyle bir yayın yasağı getirdiğine dair herhangi bir kanıt yer almıyor.

Sonuç olarak;

RTÜK'ün Türkiye’nin CDS priminin yayınlanmasını yasakladığı iddiası yanlış.