Bir Twitter kullanıcısı tarafından 14 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 öncesinde logosunu satanizm figürüyle değiştirdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Sağlık Bakanlığı'nın logosu kovit öncesi 2018'de değişmiş. #BakanKocaYargılansın. Neden bu şeytani simgeye ihtiyaç duyuldu. Şeytani Baphomet figüründe kullanılan bu sembolün (Caduceus Sembolü), Sağlık Bakanlığı'nın logosunda da kullanılması bir tesadüf mü yoksa bilinçli bir tercih mi? Tıbbın easas ve bilinen en eski sembolü Asklepios Asası'dır, Caduceus sembolü değil.

Aynı iddia sosyal medyada birçok kez paylaşılmış. Doğruluk kontrolü platformu Teyit.org da gönderiyi incelemiş.
Sağlık Bakanlığı Logosunun Şeytani Simgeyle Değiştirildiği İddiası Doğru mu?
Son zamanlarda sosyal medyada Sağlık Bakanlığı’na yönelik birçok gönderi paylaşıldı. Bunlardan birisi de Sağlık Bakanlığı’nın pandemi öncesi logosuna şeytani bir simge olan Baphomet’i eklediği oldu. Yapılan paylaşımda, Sağlık Bakanlığı Covid-19 virüsü ortaya çıkmadan önce logo değiştirmiş ve yeni logoda şeytani figüru temsil eden Caduceus’in bulunduğu iddia ediliyor.
İddiayı incelemek adına ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nın logosunu incelemek gerekiyor. İnternetten basit bir şekilde haber taraması yapıldığında Sağlık Bakanlığı’nın 2012’de kullanılan logosunun, günümüzdeki logoya benzer bir logo olduğu görülüyor. 14 Mart 2012 tarihinde ise dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni logoyu tanıtmış. Görülebileceği üzere 2012 yılına kadar kullanılan logo da bugünkü logoyla benzerlik gösteriyor.

2012 yılında kullanılmaya başlayan yeni ay yıldız ve insanı temsil eden logo, 2018 yılına kadar kullanılmaya devam edilmiş. 2018 yılında Türkiye’nin Başkanlık Sistemi’ne geçiş yapmasıyla beraber Sağlık Bakanlığı dahil birçok bakanlığın logosunda revizyona gidilmiş. Yeni sistemle beraber 16’ya indirilen bakanlık sayılarının logolarında Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda olduğu gibi tarihteki 16 büyük Türk devletini temsil eden yıldızlar yer almış. Logolarda Türkiye’nin temsil renkleri olan kırmızı ve beyaz renkler kullanılmış.

Sağlık Bakanlığı’nın Yeni Logosu Ne Anlama Geliyor?
Sağlık Bakanlığı’nın yeni logosu aslında birçok sağlık kurumu logosunda görülebilecek bir simgeyi barındırıyor: Kanatlı bir asanın üzerine dolanmış iki yılan. Yılan, sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde tıbbın sembolü olarak kullanılıyor. Konu hakkında yazılan makaleler incelendiğinde ise yılanların tarihin bir bölümünde kutsallaştırılıp tanrı olarak görüldüğü yazılırken, bir bölümünde de Adem ve Havva’yı yasak elmayı yemeye sevk ettiği için şeytanlaştırılan bir hayvan olduğu görülebiliyor. Zehri ile insanları öldürme potansiyeli olan yılanın zehrinden yapılan panzehir ile başka insanların hayatını kurtarması bu tezatlığı destekliyor.
Yılanın tıbbın sembolü olarak kullanılması Antik Yunan’dan geliyor ve iki farklı anlamı bulunuyor. Bunlardan ilki bir asa üzerine dolanmış iki yılanın sembolü olan ‘Caduceus’ figürü. Yunan mitolojisine göre tanrıların habercisi olarak görülen Hermes’in asasını temsil eden Caduceus, aynı şekilde sağlığın koruyucusu ve uzlaştırma tanrısı olarak da biliniyor.

İkinci anlamıysa tek Asklepios’in asası olarak bilinen tek asalı yılan figürü olarak öne çıkıyor. Yunan mitolojisinde Asklepios da, tıp ve şifa tanrısıydı. Asklepios’un yılan sembolünü nasıl benimsediği konusunda tartışmalar olsa da genel anlamdaki kanı Asklepios’un bir yılanı iyileştirmesiyle birlikte yılanın Asklepios’a şifa özelliği kazandırdığı. Böylece şifacı olan Asklepios da asasında iyileştirme özelliği taşıyan yılanı taşımaya başladı.
Yılan, tıbbın sembolü olarak eski Türk devletleri tarafından da kullanılmış. 1200 yıllarında dahi Selçuklu devletinde şifayı temsilen çift yılan ambleminin Darüşşifâ olarak bilinen tıp medreselerinde kullanıldığı görülebiliyor. Günümüzdeki önemli sağlık enstitüleri de geçmişten bir miras olarak yılan sembollerini logolarında kullanmaktalar.

Simgeler farklı olaylara atıf yapsa da genel olarak Yunan tanrılarının kullandığı asa üzerine dolaşan yılan figürü şifa verici bir anlam taşıyor. Bunun yanında Caduceus sembolü, Türk Tabipleri Birliği’nin logosunda yer alırken Asklepios asası da Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Amerikan Tabipler Birliği'nin de sembolünde yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Logosunda Kullandığı Söylenen Şeytani Figür Baphomet Nedir?
Konu hakkında oldukça sınırlı bilgi olmasına karşın, Bahpomet’e ilk olarak Birinci Haçlı Seferi’nde Anselme de Ribemont’un mektuplarında denk geldiği belirtilmiş. Mektupta Haçlı ordusu Antakya’yı kuşattığı sırada Selçuklu Devleti’nin askerlerinin “Ulu Bahpomet’e seslendiği” iddia edilmiş fakat uzmanlara göre ortada bir yanlış anlaşılma olabilir. Çünkü İslam’da kendine yer edinmemiş Bahpomet figürünün askerler tarafından söylenmesi düşük bir ihtimalken sesleniş olarak Bahpomet’e yakın bir kelime olan Muhammed (okunuş olarak Mohamed) kelimesi daha yüksek bir ihtimal olarak görülmüş.
14.yy’da ise Fransız Kralı Dördüncü Philip’in Tapınak Şövalyeleri’yle yaşadığı siyasi çekişme, Fransız Kralı’nın Papa ile birlikte çalışarak Tapınak Şövalyeleri’nin Bahpomet gibi figürlere taptığı iddiasıyla dine karşı gelme suçuyla tutuklanmalarına sebep oldu. 19.yy’a kadar Masonların da Bahpomet’e taptıkları verilen bilgiler arasında olmasına karşın araştırmalar konuyu aydınlatmaya yeterli değil.
1836 yılında okültist (din ve bilimin kapsamı dışında kalan doğaüstü inançlara verilen ad) yazar Éliphas Lévi’in “Transcendental Magic:Its Doctrine and Ritual” kitabında hayali bir şekilde Bahpomet’i ikonlaştırmıştır.

Bahpomet özellikle 21. yy’da popülerleşmeye başlanan bir figür olmasına karşın bilimsel olarak bir dayanağı bulunmamakta. Bunun yanında Antik Yunan mitlerinin oldukça eskiye dayanması ve birçok araştırmanın yılan ile şifa terimlerini geçmişteki hikayelerle desteklemesi Sağlık Bakanlığı logosunun Baphomet figürüyle alakası olmadığını gösteriyor.
İddia YANLIŞ
14 Aralık 2021 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından Covid-19 pandemisi öncesi Sağlık Bakanlığı’nın logosunun satanizm figürü olan bir logoyla değiştirildiği iddia edilmişti. İddia incelendiğinde ise yılanın şifa ile özdeşleşmesi Antik Yunan’a kadar dayanıyor. Bunun yanında dünya genelinde ve 1200’lü yıllardan itibaren Türk devletlerinde de yılan simgesi şifa ile özdeşleştirilmiş. Son olarak, Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşları da önceden logolarında yılan simgesini kullanmışlar.

Sonuç olarak;

Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 öncesinde logosunu satanizm figürüyle değişirdiği iddiası yanlış.