Yazar:
Gül Hür
İddia şöyle;

Bir Facebook kullanıcısı tarafından 27 Mayıs 2024 tarihinde yapılan bir paylaşımda, su şişesi kapaklarının renklerinin suyun doğal kaynak suyu, mineralli su, alkali su, tatlandırılmış veya aromalı su, saf, işlenmiş içme suyu gibi özelliklerini gösterdiği iddia edildi

İddia YANLIŞ

→ Su şişesi kapaklarının renkleri markaların pazarlama stratejileri ve tüketicilerin renk algılamaları ile ilgilidir.
→  T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın su ve içeceklerle ilgili düzenlemelerinde, kapak renkleriyle ilgili herhangi bir standardizasyona yer verilmiyor.
→ Su şişesi kapaklarının renklerinin evrensel bir standartı da bulunmuyor.
Su Şişesi Kapaklarının Renkleri Markaların Pazarlama Stratejileri ile İlgili
Son zamanlarda çeşitli sosyal medya plaftormlarında, su şişesi kapaklarının renklerinin suyun türünü veya özelliklerini belirttiğine dair videolar dolaşıyor. Ancak, bu iddialar birkaç nedenle gerçeği yansıtmıyor.
Öncelikle su şişesi kapaklarının renkleri, suyun türünü veya özelliklerini belirtmek için değil, markaların pazarlama stratejileri ve ürün çeşitliliğini ayırt etmek amacıyla kullanılır. Su üreticileri, su şişelerinin kapak renklerini belirlerken genellikle herhangi bir standart veya düzenlemeye uymazlar. Bu renkler, tüketicinin markayı veya belirli bir su çeşidini kolayca tanıması için tercih edilir. Örneğin, bazı markalar mavi kapakları doğal kaynak suyu, yeşil kapakları mineralli su olarak kullanabilir. Ancak bu renk kodlaması markadan markaya değişebilir ve evrensel bir anlam taşımaz. Dünyaca ünlü bazı su markaları renkleri şöyle kullanıyor: Evian, genellikle suyun Fransız Alpleri'nden gelen doğal kaynak suyu olduğunu belirtmek için mavi kapaklar kullanır. Mavi kapak saflık ve doğal köken fikriyle uyumludur​. Poland Spring şişelerinin ise genellikle beyaz kapakları vardır. Bu da temiz ve rafine bir işlemi ima eder.​ 
Markalar tarafından tercih edilen renk kodlarının sadece estetik tercihler değil, belirli tüketici segmentlerini çekmek için stratejik pazarlamanın bir parçasıdır. Parlak renkler genç kitleleri hedeflerken, klasik renkler gelenekselcilere hitap eder. Bu renk kodlarını anlamak ise tüketicilerin bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olur ve ürün özelliklerini tüketici tercihleri ve değerleriyle uyumlu hale getirerek marka sadakatini artırır​.
Ambalaj renklerinin tüketicilerin sağlıklılık algıları üzerindeki etkisinin incelendiği bir makalede ise, renklerin sağlık sinyalleri olarak nasıl kullanıldığı ve bu renklerin tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapmasına nasıl yardımcı olabileceği araştırılmış. Araştırmanın sonuçlarına göre, ambalaj rengi tüketicilerin sağlık algısını önemli ölçüde etkiliyor. Örneğin, yeşil ve mavi gibi renkler genellikle daha sağlıklı ve doğal ürünlerle ilişkilendirilirken, kırmızı ve sarı gibi canlı renkler daha az sağlıklı ancak lezzetli ürünlerle ilişkilendiriliyor. Beyaz renk ise saf ve güvenli ürünler algısı yaratıyor.
Su Şişesi Kapaklarının Renklerini Düzenleyen Ulusal veya Evrensel Bir Belge Bulunmuyor
İnsani tüketim amaçlı suların teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartlarının sağlanması, kaynak suları ve içme sularının istihsali, ambalajlanması, etiketlenmesi, satışı, denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenleyen İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’te, kapak renkleriyle ilgili herhangi bir standardizasyona yer verilmemiş. Renklerle ilgili tek düzenleme, su şişelerinin etiketlerinin düzenlenmesi ile ilgili: 
Etiketlerin düzenlenmesinde; a) Etiket zemini Ek-1 c’de yer alan gösterge parametrelerini kapsayacak şekilde doğal kaynak sularında mavi ve tonları; içme sularında kahverengi ve tonları olacak şekilde; tamamen tarif edilen renkte olabileceği gibi; b) Etiketin (Değişik ibare:RG-7/3/2013-28580) alt veya üst kenarlarına su cinsine uyan, yukarıda belirtilen renklerde bantlar konulmak sureti ile, etiketin diğer yerlerinde istenilen renkler kullanılabilir. Bu bende uyan etiketlerde şu ölçüler uygulanır:
Ayrıca, Avrupa Birliği Konseyi tarafından kamu sağlığını korumak amacıyla içme suyu için kalite standartlarını belirlemek amacıyla hazırlanan “Council Directive 98/83/EC of 3 November 1998 on the quality of water intended for human consumption” başlıklı belge de su şişesi kapaklarının renkleriyle ilgili herhangi bir özel düzenleme veya kılavuz içermiyor.

Sonuç olarak;

Su şişesi kapaklarının renklerinin suyun, doğal kaynak suyu, mineralli su, alkali su, tatlandırılmış veya aromalı su, saf, işlenmiş içme suyu gibi özelliklerini gösterdiği iddiası yanlış.