İddia şöyle;

Bir Twitter kullanıcısı tarafından 26 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda  videonun 2022 yılında Ukraynalıların Rus tanklarına molotof attığını gösterdiği iddia edildi

İddia Twitter’da birçok kez paylaşılmış. 

Ukraynalıların Rus Tanklarına Molotof Attığı Video Gerçek ve Güncel mi? 

Rusya - Ukrayna çatışması devam ederken bölgeden birçok fotoğraf ve video gelmeye devam ediyor. Paylaşımda ise 2022 yılındaki Rusya - Ukrayna çatışmasında Rus tanklarının Ukraynalılar tarafından molotof atıldığı iddia edilmiş. 10 saniyelik video oldukça karmaşık olmasına karşın videoda Ukrayna bayrakları ve bir tanka molotof kokteyli atan insanlar olduğu görülebiliyor. 
İddia internette tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında birçok video ile karşılaşmak mümkün. Ayrıntılara dikkat edildiğinde ise videonun uzun versiyonu Youtube’da bulunabiliyor. Videoda molotof kokteyli atılan tankın yanında kalkanlı protestocular, Ukrayna bayrağı ve iki zırhlı araç görülebiliyor. Bu gibi ayrıntılar videonun çatışmadan değil bir protestodan olduğu ihtimalini güçlendiriyor. 

Video “На Майдане сожгли сразу два БТРа” başlığıyla Youtube’da 2014 yılında paylaşılmış. Çevirildiğinde ise “Maidan'da aynı anda iki zırhlı personel taşıyıcı yakıldı” anlamı çıkıyor. Bu ayrıntı ile videonun Ukrayna’da 2013 yılında başlayan, 2014 yılında yoğunlaşan Euromaidan protestoları zamanında çekilen bir video olduğu anlaşılıyor. Başka bir deyişle, video güncel değil. 
Videonun profesyonel kamera ile çekilmiş haline de Youtube’da ulaşılabiliyor.
Euromaidan hareketi 2013 yılında Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı askıya almasıyla başladı. Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınması ülkedeki Avrupa Birliği taraftarlarının tepkisi çekti ve Kiev Bağımsızlık Meydanı’nda protestolar başladı. Protestoların şiddetinin 2014 yılında artmasıyla Viktor Yanukoviç ülkeden kaçmak zorunda kaldı. 

İddia YANLIŞ

26 Şubat 2022 tarihinde bir Twitter kullanıcısı tarafından yapılan paylaşımda videonun Ukraynalıların Rus tanklarına molotofla saldırdığını gösterdiği iddia edilmişti. İddia internette tersine görsel arama yöntemiyle arandığında videonun 2014 yılında Ukrayna’da yaşanan Euromaiden protestosundan olduğu görülüyor. 

Sonuç olarak;

Videonun 2022 yılındaki Ukrayna - Rusya çatışmasında çekildiği iddiası yanlış.