Bir Twitter hesabı tarafından 15 Aralık 2020 tarihindeki paylaşımda UNESCO’nun kapsamlı bir yaşlılık tanımı olduğu iddia edildi. Paylaşım 2100’den fazla retweet alırken 14 bin 500 de beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
UNESCO’nun ‘’Yaşlılık’’ tanımı: Bir insan konfor alanının dışına çıkamıyorsa, Yeni şeyler öğrenmiyor, şaşırmıyor ve çoğu şeyi bildiğini düşünüyorsa, Merak etmiyor, keşfetmiyorsa, Geçmişte, anılarında yaşıyor ve sürekli eskiyi tekrar ediyorsa yaşlıdır…

Yaşlılık Tanımı Nedir?
İnternet ortamında ve kurumsal düzeyde yaşlılık olgusuna dair birçok tanımlama bulunuyor. UNESCO’nun Türkçe ve İngilizce internet siteleri üzerinden aratıldığında, iddia edildiği gibi bir yaşlılık tanımının bulunmadığı görülüyor..
Birleşmiş Milletler, genel geçer bir yaşlılık tanımı oluşturmak için 60 yaşını geçmiş bireylerin yaşlı olarak kabul edilmesini karar almış ancak Afrika’da bulunan bazı bölgeler bu tanıma uymadığı için karar geçerliliğini yitirmiş. Bunun yanında Dünya Sağlık Örgütü sonraki yıllarda yaş gruplarına dayalı bir yaşlılık tanımında bulunmuş. Bu tanımda geçen ifade ise şu şekilde: ‘’65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı. Günümüze gelindiğinde ise DSÖ toplumdaki yaş gruplamasını yeniden düzenledi. Yeni sınıflamaya göre “yaşlı” kavramı daha ileri yaşlar için kullanılmaya başlandı.’’ … ‘’Günümüze gelindiğinde ise DSÖ toplumdaki yaş gruplamasını yeniden düzenledi. Yeni sınıflamaya göre “yaşlı” kavramı daha ileri yaşlar için kullanılmaya başlandı. DSÖ tarafından 2017 yılında yaş grupları dikkate alınarak toplumdaki bireyler şu şekilde gruplandı:’’

İddiadaki fotoğrafa dair tersine görsel arama yapıldığında, fotoğrafın UNESCO ile ilgili olmadığı anlaşılıyor. Fotoğraf, 10 Mart 2008 tarihinde Laurence Mouton tarafından Alman ARD Medya Kuruluşu adına çekilmiş.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından UNESCO’nun kapsamlı bir yaşlılık tanımı olduğu iddia edilmişti. UNESCO’nun yaşlılıkla ilgili resmi bir tanımı bulunmuyor. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşların yaşlılıkla ilgili tanımlamaları bulunuyor ancak bu tanımlamalar daha çok yaş grupları üzerinden düzenlenmiş ve paylaşımda iddia edildiği gibi bireysel veya toplumsal şartlar üzerinden tanımlanmamış.

Sonuç olarak;

UNESCO'nun yaşlılığı bir insanın yeni şeyler öğrenmemesi, merak etmemesi, artık şaşırmaması ile tanımladığı iddiası yanlış.