Bir Twitter hesabı tarafından 13 Aralık 2021 tarihinde paylaşılan videonun Almanya'daki aşı protestolarını gösterdiği iddia edildi. Paylaşım 516 retweet alırken bin 392 de beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
ALMANYA UYANDI HARİKASINIZ ALMANYA/ BERLİN: Almanlar, Aşı Pasaportunu Ve Diğer Aşı Saçmalıklarını Protesto Ediyor. Almanlar, 10.000'den fazla Traktör ve Büyük Tarım araçlarıyla Berlin'e giriş ve çıkışları bloke ettiler

İddia daha önce Reuters tarafından da incelenmiş.
Paylaşımdaki Video Almanya’da mı Çekildi?
Twitter’da yabancı hesaplar tarafından da sıkça paylaşılan bu videoda Almanya’daki binlerce traktörün COVID-19 aşı pasaportlarını protesto etmek için toplandığı iddia edildi. İddiada bulunan tweetteki videoya dair tersine görsel arama yapıldığında, videonun 26 Kasım 2019 tarihli başka bir gönderiden alındığı görülebilir. Video, pandemi öncesinde yayınlanmış fakat aşı pasaportlarıyla ilgili olduğu iddiasıyla uzun zamandır dolaşımda kalmış.
Kasım 2019'da Associated Press, Berliner Morgenpost ve Euronews gibi haber kaynakları, Berlin'in Brandenburg Kapısı'nda yaklaşık 10.000 çiftçi ve 5.000 tarım kamyonunun hükümetin tarım politikasına karşı gösteri yaptığını belirtmiş. Reportnet254TV tarafından da bildirilen protestonun diğer görüntüleri de YouTube’da görüntülenebilir.

14 Aralık 2021'de Almanya’da çeşitli şehirlerde COVID-19 kısıtlamalarına karşı gösteriler yapılsa da iddiadaki video Kasım 2019'dan beri dolaşımda ve aşı protestolarından bağımsız olarak Almanya'daki bir çiftçi protestosu ile ilişkili.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun Almanya'daki aşı protestolarını gösterdiği iddia edilmişti. Video, 26 Kasım 2019 tarihli başka bir Twitter gönderisinden alınmış. Video, pandemi öncesinde yayınlanmasına rağmen aşı karşıtı protestoları gösterdiği iddiasıyla sosyal medya platformlarında uzun süre dolaşımda kalmış fakat video aşı karşıtı bir gösteriyi değil Almanya'da Kasım 2019'da düzenlenen bir çiftçi protestosunu gösteriyor. Bu protestoyu Associated Press, Berliner Morgenpost ve Euronews gibi haber kaynakları da haberleştirmiş.

Sonuç olarak;

Videonun Almanya'daki aşı pasaportuna dair protestoları gösterdiği iddiası yanlış.