İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 24 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna askerlerinin beraber dans ettiğini gösterdiği iddia edildi

Söz konusu video, savaşın gerçek olmadığını ima eden açıklamalar ile dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. 

Video Dans Eden Rus ve Ukraynalı Askerleri mi Gösteriyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali 24 Şubat tarihinde başladı. Ancak Rus ve Ukraynalı askerlerin dans ettiğini gösterdiği iddia edilen videonun en az 18 Şubat 2022 tarihinden beri online olduğu görülüyor. Bu video çeşitli kullanıcılar tarafından, Rusya ve Ukrayna arası çatışmaların başlamasının ardından “olayın göründüğü kadar ciddi olmadığının” sözde kanıtı olarak paylaşılsa da bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. 
Video, bir Kırım haber kanalı olan chp.crimea isimli Instagram hesabından 18 Şubat 2022 tarihinde paylaşılmış. Paylaşımın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin güney kısmında bulunan Bahçesaray’dan olduğu belirtilmiş. Gönderinin açıklama kısmında yer alan ifadelerin çevirisi ise şu şekilde:
“Rusya'daki tüm halklar böyle bir arada yaşamalı ve düşman korkunç değil👻 📍Podgornoe-Bakhchisarai bölgesi”

İki Kırım haber sitesi, Crimea-news.com ve Crimea.kp.ru, 18 Şubat 2022'de söz konusu videonun hikayesini anlatan bir yazı yayımladı. Ardından New York Times’da da paylaşılan benzer bir haber de dahil olmak üzere yazıların hiçbir yerinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden en az bir hafta önce gerçekleşen dansta Ukraynalı askerlerin yer aldığı ifadeleri yer almıyor. Crimea.kp.ru sitesinde yer alan haberin çevirisinde yer alan ifadeler ise şu şekilde: 
“Birkaç gün önce, Kırım'da Güney Askeri Bölgesi'nin planlanan taktik tatbikatları sona erdi. Yarımadanın eğitim alanlarında, sahte bir düşmanın helikopterlerini, zırhlı araçlarını, yer hedeflerini ve insan gücünü imha etmek için eğitim aldılar. Tabii ki, farklı milletlerden temsilciler yarımadada toplandı. Silahlı oluşumların bir kısmı Güney Osetya ve Dağıstan'dan geldi. Görünüşe göre, yoğun taktik becerilerin eğitiminden sonra, ordu bir ara vermeye karar verdi ve dans etmeye başladı. İlk önce, bir asker ve sonra diğer adamlar ulusal Kafkas dansı - lezginka ile birlikte dans etmeye başladılar. Görgü tanıklarına göre, bu olay Kırım'ın Bahçesaray bölgesindeki Podgornoye köyünde gerçekleşti.”

Söz konusu haber, karşıt orduların bir araya gelmesini değil, Rus birliklerinin ve Rus müttefiklerinin uzak bölgelerden Kırım'da toplanmasını anlatıyor. Haberde Güney Osetya ve Dağıstan bölgelerinden askeri birliklerin bir araya geldiği belirtiliyor. 
Snopes'un analizinde konunun The New York Times tarafından ele alınmasına da yer verilmiş. The New York Times haberinde de, belirtilen tarihlerde “Rus ve Belarus askeri güçlerinin Ukrayna sınırının 70 mil kuzeyindeki bir askeri eğitim alanına savaş uçakları, tanklar ve roketatarlar ile sahte bir savaş düzenlediği” ifadeleri yer almış. 

Beraber gerçekleştirdikleri sahte savaş tatbikatı sona erdikten birkaç gün sonra Belarus’un, Ukrayna'yı işgalinde Rusya'ya yardım ettiği biliniyor. Neticede video, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından sonraki günlerde Ukraynalı ve Rus askerlerinin birlikte dans ettiğini göstermiyor. 

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 24 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna askerlerinin beraber dans ettiğini gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu video, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce, 18 Şubat 2022 tarihinde Kırım haber siteleri tarafından paylaşılmış. Yapılan haberlerde dans videosunun savaş tatbikatları sırasında Kırım’ın Bahçesaray bölgesinde çekildiği ve tatbikatta karşıt orduların bir araya gelmesini değil, Rus birliklerinin ve Rus müttefiklerinin uzak bölgelerden Kırım'da toplanmasını anlatılıyor. Haberlerde Güney Osetya ve Dağıstan bölgelerinden de askeri birliklerin savaş tatbikatı amacıyla bir araya geldiği belirtiliyor. 

Sonuç olarak;

Paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna askerlerinin beraber dans ettiğini gösterdiği iddiası yanlış.