İddia şöyle;

Bir Instagram hesabı tarafından 28 Eylül 2024 tarihinde paylaşılan videonun Gana'da bir altın madenini gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
Video yapay zeka araçları ile üretilmiş.
Altın cevherleri yer altındaki damarlardan kazılarak yüzeye getirilir ve çeşitli kimyasal işlemlerle saf altın elde edilir. Bu nedenle gerçek altın madenleri videodaki gibi gözükmez.
Video Yapay Zeka Araçları Kullanılarak Oluşturulmuş
Yapay zeka ile üretilen videolar, izleyicilerin mevcut bilgilerini sorgulamalarını zorlaştırabilir. Bu videolar, yapay zekanın sunduğu gerçekçilikle insanların genel bilgi birikiminin örtüştüğü durumlarda, sorgulanmadan kabul edilebilir ve sosyal medyada hızla yayılabilir. Bu bağlamda paylaşılan ve Gana’daki bir altın madenini gösterdiğini iddia edilen video oldukça etkileşim aldı. 

Video üzerinden alınan ekran görüntüleriyle yapılan görsel aramada videonun ilk paylaşıldığı Instagram hesabına  ulaşılabilir. Kullanıcı adı "lovenaturescenery" olan hesap profil açıklamasında Photoshop ve yapay zeka araçlarıyla oluşturulmuş içerikler paylaştığını belirtmiş.

Hesap iddiaya konu olan videoyu paylaştığı gönderide videonun yapay zeka araçlarıyla oluşturulduğunu belirtmiş. Doğruluk Payı’nın daha önce incelediği ve yapay zeka araçları ile üretilmiş olduğunu tespit ettiği yavru tavus kuşu videolarının benzerleri de hesapta paylaşılmış. 
Altın Madenleri Videodaki Gibi Görünmüyor

Gana yıllık ürettiği 135 ton altınla dünyada en çok altın üreten ülkelerden biri. Fakat Gana'daki ya da başka ülkelerdeki altın madenleri videodaki temsilden çok farklı görünüyor. Genelde altın cevherleri yer altındaki damarlardan kazılarak yüzeye getiriliyor ve çeşitli kimyasal işlemlerle saf altın elde ediliyor. İnternet ortamında bulunan altın madeni görüntüleri de videodaki görüntülerle uyuşmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun Gana'da bir altın madenini gösterdiği iddiası yanlış.