Bir X hesabı tarafından 1 Aralık 2023 tarihinde yapılan paylaşımdaki videonun Hamas’ın İsrail askerlerini vurduğu anı gösterdiği iddia edildi.
125 binin üzerinde görüntülenen iddia 4 bin defa beğenilmiş, 925 defa paylaşılmış.
İddia YANLIŞ
→ Video Suriye İç Savaşı sırasında çekilmiş.
→ Görüntüler radikal İslamcı bir grubun Esat rejimi güçlerine yönelik füze saldırısını gösteriyor.
Video Filistin’de Değil, Suriye’de Kaydedilmiş
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik saldırılarıyla (Aksa Tufanı Operasyonu) başlayan Hamas-İsrail savaşı ikinci ayını geride bırakırken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Sosyal medyada da bölgede yaşanan olaylara ilişkin paylaşımlar sürüyor. Savaşın 26. günü olan 1 Aralık 2023’te paylaşılan bir video, Hamas’ın İsrail askerlerini vurduğu anı gösterdiği iddiasıyla sosyal medyada geniş bir yayılım ağı buldu.
Paylaşılan görüntülerde alt kısımda Hamas’ın değil Lübnan Hizbullahı’nın logosunun olması iddianın doğruluğu hakkında şüphe uyandırıyor. Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında aratıldığında iddia videosunun uzun hali bir video paylaşım sitesine yüklendiği görülüyor. Başlıkta videonun Suriye’deki radikal İslamcı Mücahid Ordusu’nun 12 Kasım 2016’da Esad güçlerine düzenlediği saldırıyı gösterdiği belirtilmiş. Arama motorlarında tarih aralığı seçilerek Arapça anahtar kelimelerle yapılan aramalarda da aynı videonun 13 Kasım 2016 tarihinde Orient News tarafından Youtube’a yüklendiği de ortaya çıkıyor. “Bir anti-zırh füzesi Halep'in batısındaki İranlı milisleri yok ediyor” başlıklı videonun açıklamasında "Halep El Fetih operasyon odasının bir parçası olan Mücahid Ordusu’nun medya ofisi, isyancıların kentin batısındaki "Esad banliyösü"nde bir grup rejim milisini hedef aldığı anı gösteren bir video kaydı yayınladı. Halep.” ifadeleri kullanılmış.
Youtube’a yüklenen videoda sağ ve sol üstte iki logo bulunuyor. Yine arama motorlarında Mücahid Ordusu ve Halep’in Fethi adlı çatı grubu aratılarak logolar doğrulanabilir. İlk olarak Kasım 2016’da paylaşılan video, Hamas örgütü veya Lübnan Hizbullahı’nın bir saldırısını göstermiyor ve 7 Ekim’den bu yana Gazze’de süren savaşla bir ilişkisi bulunmuyor.
Sonuç olarak;
Videonun, İsrail askerlerinin Hamas tarafından vurulduğu anı gösterdiği iddiası doğru değil.