Bir Twitter hesabı tarafından 21 Ocak 2023 tarihinde yapılan bir paylaşıma göre, videonun İsveç’te Kuran-ı Kerim’i yakan kişiyi gösterdiği iddia edildi.
Paylaşım 3 binden fazla görüntülenme aldı.
Benzer paylaşımlar yabancı sosyal medya hesaplarında da yapılmış.
İsveç’teki Kuran-ı Kerim Yakılması Olayı Nedir?
Danimarkalı aşırı sağ görüşü benimsemiş bir siyasi parti olan Stram Kurs’un lideri olan Rasmus Paludan, İsveç’te Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim’i yakacağını açıklamıştı ve 21 Ocak Cumartesi günü de Paludan bu eylemini gerçekleştirdi. Paludan’ın bu eylemi Türkiye ve dünya genelinde büyük tepkilere neden oldu. İstanbul’da İsveç Konsolosluğu önünde eylem yapılırken. BM Paludan’ın eylemini kınadığını açıkladı. İsveç Başbakanı ise olayı “saygısız bir davranış” olarak yorumladı.
Bu olay Paludan’ın ilk vukuatı da değil. 2017 yılında Stram Kurs Partisini kuran Rasmus Paludan, Ağustos 2020’de bir Kuran yakma girişimi ile ilişkili olduğu nedeniyle İsveç’e giriş yasağı almıştı. Bu durum İsveç’te aşırı sağcıların katıldığı protestolara yol açmıştı. Paludan 2022’de Stockholm'de bulunan Zayed bin Sultan Al Nahyan Camii diğer adıyla Stockholm Camii önünde, Uppsala kentindeki Kvarngrdet semtinde bulunan Uppsala Camii önünde ve son olarak Jönköping kentinde cami önünde Kur'an-ı Kerim yakarak, büyük tepki çekti. Geçtiğimiz günlerdeki İsveç’te yaptığı Kuran yakma eyleminden sonra da en son Danimarka’da bir caminin karşısında Kuran yaktı.
Videodaki Kuran Yakma Eylemi Rasmus Paludan’a mı Ait?
Ters görsel arama sonucu çıkan sonuçlarda benzer videonun geçmişte yerli basın tarafından paylaşıldığı görülüyor. Ensonhaber.com’un konuyla alakalı bir haberini bulmak mümkün. Danimarka’da Kuran-ı Kerime Çirkin Saldırı” başlığı ile paylaşılan haberde, Kopenhag’ın Norrebro bölgesinde, Kuran yakmaya çalışan şahıslara çevredeki Müslüman kişilerin müdahale ettiği yazıyor. Haberin tarihi de 2 Mart 2021 olarak gözüküyor. Yenişafak da benzer haberi 3 Mart 2021 tarihinde paylaşmış ve Danimarka’da Kuran yakan ırkçı adamın Müslümanlar tarafından dövüldüğünü belirtmiş.
Ayrıca videonun uzun hali Stram Kurs’un Facebook hesabında mevcut. 27 Şubat 2021 tarihli 50 dakikalık videonun 32:07’nci saniyesinde iddiadaki kısmı görmek mümkün. Videoda Kuran yakmaya çalışan şahsa 3 kişinin müdahale ettiği görülüyor.
Kopenhag Norrebro bölgesi Google haritalarda incelendiğinde olayın geçtiği sokağı bulabiliyoruz.
Rasmus Paludan’ın İsveç’te Kuran yakma görüntüleri de Anadolu Ajansı’nın Youtube hesabından görülebiliyor.
Başka bir Youtube videosunda da net bir şekilde görülebilmesi mümkün.
Benzer iddiayı Reuters de incelemiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 21 Ocak 2023 tarihinde yapılan bir paylaşımda videodaki görüntülerin İsveç’teki Kuran yakma görüntülerine ait olduğu iddia edilmişti. Tersten arama yöntemiyle yerel medyada bu olayın daha önce haber yapıldığı görülüyor. Haberlere göre video 2021 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Norrebro bölgesinde çekilmiş. Google haritalardan bölgeyi aradığımızda olayın geçtiği cadde bulunuyor. Ayrıca videonun uzun haline aşırı sağ görüşü benimseyen bir parti olan Stram Kurs’un Facebook hesabından da erişmek mümkün. Videonun yüklenme tarihi olarak da 27 Şubat 2021 belirtilmiş. Yani güncel Kuran yakma olayından çok daha eski bir tarihe ait. Rasmus Paludan’ın Kuran yakma görüntüsüne de Anadolu Ajansı ve Youtube hesaplarından erişmek mümkün.
Sonuç olarak;
Videodaki kişinin Kuran'ı İsveç'te yaktığı iddiası yanlış.