Bir Twitter hesabı tarafından 18 Temmuz 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda, videoda Rusya’nın Ukrayna işgalini protesto etmek için yolu kapatan İtalyan protestocuları gösterdiği iddia edildi.
Paylaşım çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış.
Protestoların Amacı Ne?
Paylaşılan video geçmişe dönük aratıldığında Local Team adlı bir Youtube hesabı tarafından ilk defa paylaşıldığı görülüyor. Video, 16 Haziran 2022 tarihinde canlı olarak paylaşılmış. Local Team ise İtalya merkezli bir haber sitesi. Youtube’da canlı olarak paylaştıkları videonun başlığı ise “CANLI Roma, Extinction Rebellion aktivistleri Grande Raccordo Anulare’yi (Roma’daki çevre yolu) kapatıyorlar”. Twitter’daki video 5:48’den itibaren görülebiliyor. Burada yolu kapatılan şoförlerin eylemcilere müdahale ettikleri görülüyor. Videoda açılan pankartlarda ise “Son Nesil. Gaza Hayır, Karbona Hayır” yazdığı görülüyor.
Extinction Rebellion ise bir çevre aktivist hareketi. Hareketin web sayfalarında yer alan bilgiye göre kendilerini “adem-i merkezi, uluslararası ve siyasi olarak hiçbir partiye bağlı olmayan bir hareket” olarak tanımlıyorlar ve “şiddet içermeyen doğrudan eylem ve sivil itaatsizlik” gibi yöntemler kullanıyorlar. Eylemlerinin amacını ise hükümetleri iklim ve ekolojik acil durum için ikna etmek olarak açıklıyorlar.
AFP’ye konuşan bir Extinction Rebellion yetkilisi ise eylemleri düzenleyen grubun Ultima Generazione (Son Nesil) adlı bir hareket olduğundan bahsetmiş. Hareketin internet sayfasına girildiğinde kendilerinin 2021 yılında Extinction Rebellion içinden ayrılarak kurulduklarını ve çevre konusunda bir şeyleri değiştirebilecek Son Nesil olduklarını aktarmışlar.
Dahası, hareketin internet sitesinde 2022 Haziran’ında Roma’da yaptıkları eylemleri anlatan bir sayfa da mevcut.
Burada paylaşılan fotoğraflarda videodaki kişileri görmek de mümkün.
İddia AFP tarafından da incelenmiş.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda, videoda Rusya’nın Ukrayna işgalini protesto etmek için yolu kapatan İtalyan protestocuları gösterdiği iddia edilmişti. Videoyu geriye dönük aratınca bunun bir çevre protestosu olduğu görülüyor. Protestoyu yapan grubun internet sitesinde videodaki kişiler seçilebiliyor.
Sonuç olarak;
Videonun İtalya'da Ukrayna Savaşı karşıtı eylemcileri gösterdiği iddiası yanlış.