İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 13 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki videonun, ördeği annesi zanneden bir timsahı gösterdiği iddia edildi.

Söz konusu iddia, yerli ve yabancı sosyal medya hesapları tarafından da paylaşılmış.

Video Bir Facebook Hesabı Tarafından “Eğlence” Amaçlı Çekilip Paylaşılmış

Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında videonun “CanhR Live Three” adlı bir Facebook hesabı tarafından paylaşıldığı görülüyor. Hesaptaki “hayvan saldırısı” adlı video listesinde benzer birçok videoya rastlamak mümkün. Videolar incelendiğinde “İlkel adam” olarak tanımlanan bir kişinin, bir hayvanı yırtıcı bir başka hayvanın elinden sözde kurtardığı görülüyor. Örneğin, hesap tarafından yüklenen başka bir videoda aynı ördek grubunun piton saldırısından da sözde “kurtarılma” görüntülerine de erişilebiliyor. 

Ördeğin timsaha annelik ettiği iddiasıyla paylaşılan videonun orijinalinin 5 dakika 16 saniye olduğu görülüyor. 5 dakikalık video incelendiğinde ise timsah ve ördekler arasında yaşananın doğal bir karşılaşma olmadığı, bir kurgunun parçası olduğu da net bir şekilde görülebilir. Video izlendiğinde yavru timsahın, iddiada paylaşıldığı gibi ördeklerin yuvasına iddiadaki gibi dostane bir tavırla girmediği, muhtemelen bu “kısa filmi” çeken kişi tarafından yönlendirilmiş olduğu anlaşılıyor. Hayvan istismarı olarak da tanımlanabilecek kısa filmde “ilkel adam”, timsahın ördeklere saldırmaya başladığı zaman olaya dahil oluyor ve elindeki sopayla ördek ailesini “kurtarıyor.” Anne ördeğin videodaki timsahı büyüttüğü ve timsahın da kendisini ailenin bir ferdi olarak gördüğü gibi durum söz konusu değil.
İddia Snopes tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından 13 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımdaki videonun, ördeği annesi zanneden bir timsahı gösterdiği iddia edilmişti. 19 saniyelik video, CanhRLiveThree adlı bir Facebook hesabının kurmaca “hayvan saldırısı” videolarından birinden bir kesit. Videonun tamamı izlendiğinde yavru timsahın saldırısı görülmekle birlikte hayvanların doğal bir karşılaşma yaşamadığı ve “eğlence” amaçlı bir araya getirildikleri görülüyor.

Sonuç olarak;

Videonun, karışan yumurta sonucu ördeği annesi zanneden bir timsahı gösterdiği iddiası yanlış.