İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 14 Nisan 2022 tarihinde paylaşılan videonun Rusya’nın Karadeniz’deki amiral gemisi Moskova’nın patlama görüntüleri olduğu iddia edildi.

Moskova’nın Batışına Dair Söylentiler

Rusya’nın Karadeniz filosunun amiral gemisi Moskova, eski ismi ile Slava, Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna’da inşa edilen, 1980’lerde başlayan aktif kullanımı Nisan 2022’de batışına dek devam eden, tarihi boyunca önemli görevlerde rol alan bir savaş gemisiydi. 
Şubat 2022’de Ukrayna Savaşı’nda kullanılmak üzere Sivastopol’den ayrılan Moskova, akıbetine dair haberlerde, son görevi Snake Island’a müdahale sırasında yaşananlar ile anılıyor. Snake Island’da bir radyo anonsu ile şehre teslim olmasını bildiren mürettebat, ‘Rus savaş gemisi, s*ktir git.’ cevabı ile karşılanmış, bu slogan Ukrayna’da bir simge hâline gelmiş, hatta pullara basılmış, bir süre haber alınamayan Snake Island’da Ukrayna’nın 13. garnizonu ele geçirilmişti. Kısa bir süre sonra 14 Nisan 2022’de Ukrayna ve Rusya, karşılıklı olarak Moskova’nın batışını duyurdular.
Ukrayna, Rusya gemisini neptün füzeleri ile vurduğunu ve Moskova’nın batışına sebep olduğunu belirtirken, Rusya Moskova’nın gemide bulunan mühimmatın patlamasının ardından karaya çekilmeye çalışılırken olumsuz hava koşullarının da etkisiyle battığını iddia ediyor. Moskova’nın batışı ile ilgili söylentiler sürüyor ve savaş koşullarında zıt açıklamalar eşliğinde akıbetine dair bilgilerin doğruluğundan emin olmak zor.

Video, Moskova Gemisinin Batışını mı Gösteriyor?

Sosyal medya, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından itibaren yaşananların hızla reaksiyon bulduğu bir ortam. Savaşın önemli anlarından biri olarak Moskova’nın batışı da bu anlamda bir istisna olmadı. İlk haberlerin gelişinden kısa bir süre sonra konuya yönelik söylentiler ve iddialarda kullanılan video savaş gündeminde son dakika olarak yayılmaya başladı. 
Moskova’nın batışına dair birçok haber bülteni, patlamanın akşam saatlerinde yaşandığını belirtmekte. Videonun gerçekliğini batışa dair ulaşılabilen bilgilerden kontrol etmek, savaş koşullarında şüpheli olarak kalmaya mahkum görünüyor. Yine de paylaşılan görseli kontrol etmek mümkün. Videodan alınan kesitler ile yapılan bir görsel tarama ile Haziran 2013’e ait, “Norveç Donanması Füze Denemesi” başlıklı videoya ulaşılabilir.
Videonun açıklaması ise şöyle: “Norveç silahlı kuvvetleri, görevden alınan bir fırkateyni atış talimi için denize indirdi, yeni 'Ortak Saldırı Füzesi'ni ateşlenen gemide büyük bir patlamaya ve büyük hasara neden oldu.”
Anahtar kelimeler ile yapılan daha detaylı bir arama, Moskova’ya ait olduğu öne sürülerek yayılan videonun 2013 yılında Norveç donanmasının bir füze denemesine ait olduğunu ortaya koymakta. 
Birçok dilde yayılan iddiayı Reuters ve IndiaToday de incelemiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun Rusya’nın Karadeniz üzerindeki amiral gemisi Moskova’nın patlama anını gösterdiği iddia edilmişti. Savaş atmosferinde nasıl ve hangi sebeple battığına dair ulaşılabilen bilgiler ve Moskova’nın batışına dair görüntüler, şüpheli olmaya devam ediyor. Sosyal medyada Moskova’nın batışını gösterdiği öne sürülen görüntülerden alınan kesitler ile yapılan bir tarama, görüntülerin Haziran 2013’e ait olduğunu ve Norveç donanması tarafından yapılan bir füze denemesini gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sonuç olarak;

Görüntülerin Rus gemisi Moskova’nın patlama anına ait olduğu iddiası yanlış.