İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 25 Şubat 2022 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaları gösterdiği iddia edildi

Benzer videoların yer aldığı iddialar dünya genelinde çeşitli sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılıyor. 

Video Gerçek mi?

Rusya ve Ukrayna arasındaki silahlı çatışmaları gösterdiği iddia edilen görüntüler gerçek değil. Söz konusu videodan sahneler Google Images gibi görsel arama motorları kullanılarak aratıldığında, bu videonun Arma 3 isimli bir bilgisayar oyunundan alındığı görülüyor. Bohemia Interactive firmasının geliştirdiği ve savaş sahnelerini simüle eden video oyunu Arma 3'ten bir alıntılar Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği hava saldırısının videosu gibi paylaşılıyor. Çeşitli kullanıcılarının bu oyundan ve oyunun YouTube hesabında paylaştığı videolardan alınan çeşitli sahneleri paylaştığı birçok  örnek söz konusu. 
Benzer videolar daha önce ABD ve İran arasında gerçekleşen çatışmaları gösterdiği iddiaları ile de gündeme gelmişti. Ayrıca yine aynı oyun, İsrail’in hava savunma sistemlerini gösterdiği iddiası ile paylaşılmış ve AFP tarafından yanlışlanmıştı. Ayrıca daha önce War Thunder isimli bir oyundan alınan görüntüler de Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaları gösteriyormuş gibi dolaşıma girmişti. 

Bohemia Interactive Studio tarafından yaratılan ve 2013'te piyasaya sürülen Arma 3. Oyunun hikayesi, 2030'larda başarısız bir NATO operasyonunun neden olduğu kurgusal bir askeri çatışma sırasında geçiyor. Ukrayna'daki savaşın bir kaydı gibi sosyal medyada dolaşan Arma 3'ün sahneleri, YouTube'da 2020’den bu yana, Compared Comparison isimli hesapta bulunabilir. Savaş oyunları kullanarak gerçekçi çatışma simülasyonları yapan kanalda, kayıtlar aldatıcı bir şekilde benzer sahneleri gösteriyor: ilk birkaç saniyede bir patlama meydana geliyor ve kısa bir süre sonra bir uçak hedefleniyor. İddialarda yer alan video ve Arma 3 isimli oyundan bazı sahnelerin benzerliği şu şekilde: 

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaları gösterdiği iddia edilmişti. Ancak söz konusu görüntüler, Bohemia Interactive firmasının geliştirdiği ve savaş sahnelerini simüle eden video oyunu Arma 3'ten alıntılanarak Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği hava saldırısının videosu gibi paylaşılıyor. 

Sonuç olarak;

Paylaşımda yer alan videonun Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaları gösterdiği iddiası yanlış.