Bir Twitter hesabı tarafından 17 Ekim 2021 tarihinde paylaşılan videoda gözde oluşan bir vakanın 'Pfizer' aşısından sonra gerçekleştiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Aman tanrım, dışarıda başka daha neler göreceğiz? Pfizer aşısından sonra vücutta bulunan bir yaratık.. Bu ne bilen var mı...?! Aşılanmış kişilere sorun, onlar muhakkaki aşıyı araştırmıştır...! Büyük Uyanış Telegram'da

Videoda Gözde Yer Alan Durum Aşıdan Sonra mı Gerçekleşti?
Covid-19 aşılarının insan vücuduna etkilerine dair birçok yanlış bilgi sosyal medyada aylardır dolaşımda. Söz konusu iddiada paylaşılan videoda göz tabakası üzerinde hareket ettiği görülen ve solucana benzeyen bir canlı görülüyor. Videoda bir TikTok logosu yer alıyor ve “@mefbrown”isimli bir kullanıcı tarafından paylaşılmış.
Videoyu paylaşan hesaba gidildiğinde videonun açıklamasında “Bu meslekte her şeyi görüyoruz” ifadelerine yer verilmiş. Kullanıcı, doktor önlüğü ve ekipmanlarıyla TikTok’ta dans ve mizah içerikli videolarını paylaşmış. “Mef Brown” ismine sahip bu YouTube kanalı kendini; sanatçı, şarkıcı, söz yazarı ve tıp tutkunu olarak tanımlamış. Bunun yanı sıra “@mefbrown” isimli bu TikTok kullanıcısının profilinde iddiadaki videoya benzer birçok paylaşım bulunuyor. Ayrıca, TikTok paylaşımlarından birinde de  'solucan’ olarak nitelendirilen bu vakanın gözden çıkarıldığı anlar paylaşılmış.

Videodan kesilen görseller ve anahtar kavramlar üzerinden yapılan araştırmalar videoda görülen duruma benzer vakaların olduğunu ve bu durumun bir çeşit göz paraziti olduğunu ortaya koyuyor. Afrika göz kurdu olarak adlandırılan Loiasis, parazitik solucan Loa loa‘dan kaynaklanıyor. Loiasis, Chrysops cinsine ait geyik sineklerinin (mango sinekleri) tekrarlanan ısırıkları yoluyla insanlara geçiyor.

Söz konusu videonun paylaşımında gözde oluşan bu durumun Pfizer aşısından ya da herhangi bir aşıdan sonra oluştuğuna dair bir ifade mevcut değil. Videoyu paylaşan kullanıcı bu tür vakaların mesleğinde sık karşılaştığı durumlardan biri olduğunu dile getirmiş. “Mefbrown” ismiyle farklı platformlardan da video paylaşan kullanıcı, Kamerun’un Douala şehrinde yaşadığına dair bilgiyi sosyal medya hesabında paylaşmış.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videoda gözde oluşan bir vakanın 'Pzifer' aşısından sonra gerçekleştiği iddia edilmişti. Söz konusu iddiada paylaşılan videoda göz tabakası üzerinde hareket ettiği görülen solucana benzeyen bir canlı görülüyor . Video TikTok üzerinden paylaşılmış. Kullanıcı adı “@mefbrownn” olan bu kişi paylaşımında gözde oluşan bu durumun Pfizer aşısından ya da herhangi bir aşıdan sonra oluştuğuna dair bir ifade kullanmamış. Ayrıca, TikTok paylaşımlarının birinde yer alan ve ‘solucan’ olarak nitelendirilen vakanın gözden çıkarıldığı anları da paylaşmış. “Mef Brown” ismine sahip olduğu YouTube kanalında da kendini; sanatçı, şarkıcı, söz yazarı ve tıp tutkunu olarak tanımlayan bu kişi bu tür vakaların mesleğinde sık karşılaştığı durumlardan biri olduğunu dile getirmiş.

Sonuç olarak;

Videodaki gözde oluşan vakanın 'Pfizer' aşısından sonra gerçekleştiği iddiası yanlıştır.