İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 30 Haziran 2022 tarihinde yapılan bir paylaşımda videoda ayağına bandaj yapıldığı görülen kız çocuğunun Rusya saldırısı sonucu yaralandığı iddia edildi.

Benzer iddia sosyal medya platformlarındaki çeşitli hesaplar tarafından da paylaşılmış

Yaralanma Rus Bombalaması Sonucu mu Oldu?

Videoda küçük bir kız çocuğunun ayağına bandaj yapılırken Ukrayna Milli Marşı ile Ukrayna’nın 2022 Eurovision şarkısı olan Stefania’yı söylediği görülüyor. Video üzerinden anahtar kelimelerle internet araştırması yapıldığında ise 30 Haziran’da yayınlanan bir TikTok paylaşımına ulaşılıyor. Paylaşım “oh_romana1234” isimli kullanıcı tarafından paylaşılmış ve kullanıcı hesabında videodaki kızın başka bir videosu daha yer alıyor. 
TikTok paylaşımındaki gönderide Ukraynaca videodaki küçük kız olan Elizaveta Komarevich’in iddia edildiği gibi Rusya saldırısı tarafından yaralanmadığı, aslında bisiklet kazası geçirdiği belirtilmiş. 

Reuters, videoyu geriye dönük incelediğinde kız çocuğunun annesi Romana Komarevich’in Instagram hesabına ulaşmış. Hesap gizli durumda. Reuters, annesi ile Instagram üzerinden görüşme gerçekleştirmiş. Annesi, kızı Elizaveta’nın bir bisiklet kazası sonucu yaralandığını doğrulamış, dahası bombardımanın olduğu Mıkolayiv kentinden 800 km. uzaklıktaki Ternopil Oblastı’nda yaşadıklarını belirtmiş

Ukrayna’da bulunan yerel haber siteleri de durumu açıklamış. Aile ile yapılan röportajda kız çocuğunun bisikletten düştükten sonra hastaneye götürüldüğü, alçı yapılırken annesinin dışarı çıktığı, içeri girdiğinde annesi kızının milli marşı söylediğini gördüğünü ve bu sırada videoya çektiği belirtilmiş. Daha sonra annesi videoyu kendi TikTok hesabına yüklemiş ve bir anda popüler olmuş. 
Bu iddia Reuters tarafından da incelenmiş.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan bir paylaşımda videoda ayağına bandaj yapıldığı görülen kız çocuğunun Rusya saldırısı sonucu yaralandığı iddia edilmişti. Reuters, kızın annesine ulaşmış ve annesi yaralanmanın bir bisiklet kazası sonucu olduğunu belirtmiş, dahası annesi kendi TikTok hesabından durumu açıklayan bir video paylaşmış.

Sonuç olarak;

Videodaki kız çocuğunun Rusya saldırısı sonucu yaralandığı iddiası yanlış.