Bir Twitter hesabı tarafından 3 Eylül 2021’de yapılan paylaşımda yer alan videonun hızla koşan bir grup kaplumbağayı gösterdiği iddia edildi. Video; farklı dillerde, farklı başlıklar ve komik yorumlar ile paylaşıldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Böyle koşan bir kaplumbağa gördünüz mü? Bildiğin Maratona Hazırlanıyorlar.
Videonun orijinalliği daha önce Teyit ve Malumatfuruş tarafından da incelenmiş.
Video Gerçekten Koşan Kaplumbağaları mı Gösteriyor?
Eylül ayı içinde viral olan ve hızla koşan bir grup kaplumbağayı gösteren video, pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından gerçek olduğu düşünülerek paylaşılıyor. Video, kaplumbağaların zaman zaman ne kadar hızlı hayvanlar olabileceklerini kanıtlayan bir görsel değil. Viral olan video, aslında “kısa ve sihirli videolar” üretip paylaşan bir sanatçının tasarımı.
Videonun yaratıcısı, dijital tasarımcı Vernon James Manlapaz. Manlapaz, oldukça gerçekçi bir çalışma olan koşan kaplumbağalar videosunu Ağustos 2021’de Instagram hesabından “hızlı” notu ile paylaşmış.
Video çalışmalarında birçok defa alışılagelmiş hayvan özellikleri ve davranışlarını değiştirerek muzip nüanslar oluşturan sanatçının koşan kaplumbağalar videosuna benzer birçok paylaşımı bulunuyor.
Filipinler’de bulunan sanatçıya ait çalışmalardan bazı örnekler şöyle:
Bir cadde üzerinde çekimlere katılan zürafalar;

Şehirde, annesinin yanında scootera binen yavru bir su aygırı:

Bir bahçede, bir grup kaplumbağanın daire şeklinde hızla koştuğu video da sanatçının benzer çalışmalarından bir tanesi:

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda bulunan videonun hızla koşan bir grup kaplumbağayı gösterdiği iddia edilmişti. Video birçok farklı dilde ve sosyal medya platformunda kullanıcılar tarafından gerçek olduğu düşünülerek paylaşıldı. Video, aslında çoğunlukla hayvanları konu edinen absürd ve eğlenceli videolar tasarlayan Vernon James Manlapaz adlı bir dijital tasarımcının üretimi ve gerçekte hızla koşan kaplumbağaları göstermiyor.

Sonuç olarak;

Videonun hızla koşan gerçek kaplumbağaları gösterdiği iddiası yanlış.