Bir Instagram sayfası tarafından 31 Ekim 2020 tarihinde yapılan paylaşımda videonun İzmir’de deprem sırasında sallanan binaya ait olduğu iddia edildi. Gönderi, 735 binden fazla görüntülenme ve 3 bin 700’den fazla paylaşım almış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
’İzmir’de koca bina depremde böyle sallandı’
Paylaşım yine 31 Ekim 2020 tarihinde bir Youtube hesabı tarafından da paylaşılmış ve yüksek sayıda etkileşim almış.
Videonun İzmir’de Deprem Sırasında Sallanan Bir Binaya Ait Olduğu Doğru mu?
Videoda yer alan kareler Google Images’da aratıldığında karşımıza öncelikli olarak Iran Press isimli uluslararası haber ajansının haberleri çıkıyor. Bu haberlerde söz konusu binanın Meksika’nın Oaxaca eyaletinde meydana gelen 7.4 şiddetinde bir deprem sırasında çekildiği iddia ediliyor.

Iran Press tarafından yapılan haberin ayrıntılarında yer alan ifadelerde görüntülerin 200 metrelik bir konut inşaatına ait olduğu ve binanın depreme dayandığı ifade edilmiş.

Çeşitli Youtube hesaplarında ve Facebook sayfalarında da bu görselin yine Meksika’da, ancak İran Press’dekinin aksine Mexico City’de meydana gelen deprem sırasında çekildiğine dair paylaşımlar bulunuyor. Bu paylaşımların hepsi Haziran veya Ağustos 2020 tarihinde, yani İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremden önce yapılmış. Bu sebeple videonun İzmir’deki deprem sırasında çekildiği iddiasının yanlış olduğu söylenebilir.

Video Gerçek mi?
Videonun çeşitli tarihlerde tekrar dolaşıma girmesi ve önce Meksika’nın Oaxaca eyaletinde daha sonra ise Mexico City’de meydana gelen bir deprem sırasında çekildiğinin iddia edilmesi videonun gerçek olma ihtimalini düşürüyor.
Sallanan binaya ait görüntülerin Iran Press’te paylaşılıp dolaşıma girdiği tarih 27 Haziran 2020. Bu tarihten 4 gün önce, yani 23 Haziran 2020 tarihinde Oaxaca eyaletinde 7.4 büyüklüğünde bir deprem olduğu doğru. Depremin olduğu bölge, Mexico City’e yaklaşık 643 km uzaklıkta. Ancak çeşitli haber kaynaklarında depremin Mexico City’den dahi hissedildiği belirtilmiş.

Ancak Oaxaca eyaletinde meydana gelen depremle ilgili BBC, The New York Times ve The Guardian gibi resmi haber ajanslarının yaptığı herhangi bir haber veya videoda, birçok binanın çöküş anı yer alsa da iddiada yer alan binanın sallanma görüntüleri bulunmuyor. Söz konusu iddia, herhangi bir Meksika haberine de yansımamış.
Bu videoyu paylaşan tek haber ajansı İran Press, bunun dışında iddia çoğunlukla farklı tarihlerde sosyal medya kanallarında paylaşılmış. Bunun yanı sıra, videoda elektrik direklerinin ve videoyu çeken kişinin sallanmadığı da dikkat çekiyor. Video muhtemelen, çeken kişinin kamerayı sallayarak binayı sallanıyormuş gibi göstermesi ile çekilmiş.
Sonuç:
İddia YANLIŞ
Söz konusu video daha önce Haziran 2020 ve Ağustos 2020 tarihinde yabancı sosyal medya hesapları ve Iran Press isimli haber ajansı tarafından, Meksika’ya ait olduğu iddiası ile paylaşılmış. Bu sebeple, videonun 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen deprem sırasında sallanan binaya ait olduğu iddiası yanlış.
Bunun yanı sıra, videonun Meksika’da ait olduğu bölgeler konusunda da farklı iddialar mevcut. 24 Haziran 2020’de Meksika’nın Oaxaca eyaletinde meydana gelen bir deprem sırasında çekildiği söylense de depremle ilgili haber ve videolar yayınlayan herhangi uluslararası ya da Meksika merkezli resmi bir haber ajansı bu konuda bir içeriği bulunmuyor. Ayrıca videoda elektrik direkleri ve çeken kişinin sallanmaması da videonun muhtemelen sahte olduğuna işaret ediyor.

Sonuç olarak;

Videonun İzmir’de deprem sırasında sallanan binaya ait olduğu iddiası