İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 8 Temmuz 2024’te yapılan bir paylaşımda videodaki kişinin Suriyeli olduğu iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Videodaki kişi Suriyeli bir işletmeci değil, tiyatro sanatçısı Ozan Arif Demirtaş. 
→ Demirtaş ‘Doğma büyüme Türk’üm. Mizah amaçlı ürettiğim içerik farklı amaçlara hizmet etmek için kullanılmış. Videonun, kullandığım mizah etiketlerinden ve bağlamdan koparılarak kullanılmasından ötürü oldukça üzgünüm’ açıklamasını yapmış. 
Video Mizah Amacıyla Üretilmiş
Kayseri’de Suriye uyruklu bir kişinin küçük yaştaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiası, geçtiğimiz hafta başlayan ve farklı kentlere yayılan şiddet olaylarına neden olmuştu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde Suriyelilere yönelik eylemler sonrası 474 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.  Olayların büyümesiyle sosyal medya platformlarında yoğun olarak birçok görsel ve video bağlamından koparılarak paylaşıldı. Söz konusu video da Kayseri’de başlayan olayların ardından sosyal medyada yayıldı.
İddiaki videonun kaynağına ulaşabilmek için videodan alınan görselin tersine görsel arama metoduyla arama motorlarında aratılması gerekiyor. Ulaşılan haberlerde videodaki kişinin Suriyeli bir işletmeci değil, tiyatro sanatçısı Ozan Arif Demirtaş olduğu yazıyor. Konuyla alakalı başka bir haberde Ozan Arif Demirtaş’ın yayınlanan video nedeniyle gözaltına alındığından bahsediliyor.
Söz konusu video hakkında açıklama yapan Demirtaş Suriyeli olmadığını, Türk olduğunu ve videoyu mizah amacıyla çektiğini belirtmiş.
“Ben doğma büyüme Türk'üm. Mesleki anlamda mizah amaçlı ürettiğim içerik farklı amaçlara hizmet etmek için kullanılmış. Eğlence amaçlı çektiğim videonun, kullandığım mizah etiketlerinden ve bağlamdan koparılarak kullanılmasından ötürü oldukça üzgünüm.”
Google’da Ozan Arif Demirtaş adı aratıldığı zaman Instagram’da tiyatro sanatçısına ait ‘gulushane_tv’ nickini kullanan bir hesaba denk gelmek mümkün. 

Instagram hesabının biyografi kısmında yer alan linkler içerisinde Ozan Arif Demirtaş’ın TikTok hesabının linki de bulunuyor fakat hesabın içerisindeki videolar herkese açık bir şekilde paylaşılmamış. 
Söz konusu iddia geçtiğimiz sene Ağustos ayında doğruluk kontrolü platformu Teyit.org  tarafından da incelenmişti. Her ne kadar Demirtaş’ın TikTok hesabı şu an özel olsa da Teyit.org’un arşivlediği bağlantı üzerinden iddiadaki videoya ulaşmak mümkün. Videonun etiket kısmında da “#komeditürkiyee #güldürü #birazmizah” etiketlerinin kullanıldığı fark ediliyor.
Sonuç olarak, videonun Suriyeli bir işletmeciyi gösterdiği iddiası yanlış

Sonuç olarak;

Videonun Suriyeli bir işletmeciyi gösterdiği iddiası yanlış