TÜİK geçtiğimiz günlerde yıllık olarak duyurduğu hane halkı bilişim teknolojileri anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Bilgisayar ve İnternet Kullananların Oranı Arttı
2016 yılında Türkiye’de bilgisayar kullanan nüfusun oranı %54,9 olarak açıklanmıştı. 2017’de ise bu oranın arttığı ve %56,6’ya yükseldiği görülüyor. Ayrıca 2017 yılında erkeklerin %65,7’si, kadınların ise %47,7’si bilgisayar kullandığını beyan etmiş.

İnternet kullanımı oranları ise bilgisayar kullanımına göre daha fazla. Erkekler arasında internet kullanımı %70’ten %75’e, kadınlar arasında ise %52’den %58,7’ye yükselmiş. Bu da mobil internet erişiminin daha fazla olduğuna işaret etmekte.

Artık Daha Çok Evde İnternet Erişimi Var
İnternet kullanımını etkileyen önemli faktörlerden biri de evlerdeki internet erişimi. Bu alanda İstanbul diğer tüm bölgelerin önünde; 2017 itibariyle hanelerin %90’ında internet erişimi mevcut. İstanbul’u sırasıyla Batı Anadolu, Akdeniz ve Doğu Marmara bölgeleri takip ediyor. Türkiye ortalaması ise 2016’da %76,3 iken, 2017’de %80,7’ye ulaşmış. İnternet bağlantısı olan evlerin ise çoğunlukla mobil bağlantı türlerini kullanıyor olmaları dikkat çekiyor. Dahası, sabit hat bağlantı oranı hemen hemen aynı kalırken, mobil bağlantı oranlarında artış söz konusu.

İnternet Üzerinden Alışveriş Yapanların Sayısı Arttı
TÜİK tarafından yapılan ankette ortaya çıkan ilginç bir veri ise internet alışverişleri hakkında. 2017 yılında bireylerin internet üzerinden en çok alışveriş yaptıkları ürünler giyim ve spor malzemeleri ürünleri. Giyim ve spor malzemelerini ev eşyası alışverişi ve seyahat ile ilgili harcamalar takip ediyor. Giyim ve spor malzemeleri alışverişi kadınlar arasında erkeklerden daha yüksek oranda; bu ürün kalemini de gıda malzemeleri alışverişi takip ediyor. Diğer tüm ürün kalemlerinde erkeklerin kadınlara göre daha çok internet alışverişi tercih ettiği görülüyor.

Geçen seneye göre değişime baktığımızda internet üzerinden yapılan alışverişlerde en büyük düşüşün seyahat ile ilgili harcamalarda olduğu dikkat çekiyor. Seyahat harcamalarının ardından kitap, dergi ve gazete alımı ile tatil rezervasyonları gelmekte. Bu da geçen seneye göre Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapanların tatil ve seyahat ile ilgili harcamalarında kısıtlamaya gittiklerini işaret ediyor.