Çin'den Türkiye'ye Ne Kadar Turist Geliyor?
Sosyal Politikalar
İlk yayın :
5 Şubat 2020
Çin’in Vuhan bölgesinde 2019 yılının sonlarına doğru görülmeye başlayan Koronavirüs salgını son günlerde tüm dünyanın gündemini etkiledi. Çin’de çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan bu salgın hastalık birçok ülkeye de yayılmış durumda. Böylesine bir salgın sırasında 30 Ocak 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Vuhan Koronavirüs dolayısıyla küresel acil durum ilan etti.
Bununla birlikte Türkiye’de de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den ülkemize giriş yapan ziyaretçilerin uçaktan iniş yaptıklarında termal kameralarla taramalarının yapıldığını belirtti. Bakan şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir kişide Koronavirüs görmediklerini belirtse de birçok kesim hastalığın Türkiye’ye de gelmesinden endişe duyduğunu belirtiyor. Ayrıca THY de hastalıkla ilgili son gelişmeleri ulusal ve uluslararası otoritelerle değerlendirmek için; Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenledikleri seferlerini şubat sonuna kadar durdurduğunu açıkladı.
Peki normal şartlar altında Çinli insanlar en çok hangi ülkelere gidiyor? Türkiye’ye yıllar içerisinde ne kadar Çin vatandaşı gelmiş ve nasıl gelmiş?
Çinliler En Çok Hangi Ülkeleri Ziyaret Ediyor?
Çin’in turizm verileri incelendiğinde, yıllar içerisinde yurt dışına çıkış yapan Çinli sayısının arttığı görülüyor. Özellikle 2014 yılında yaklaşık 100 milyon olan yurt dışına çıkan kişi sayısı 2018 yıl sonunda 150 milyona yükselmiş. Çinlilerin en çok ziyaret ettikleri ülkeler ise daha çok Doğu Asya ülkeleri. Tayland, Japonya, Vietnam, Singapur, Endonezya gibi ülkeler Çinli turistlerin en çok ziyaret ettikleri ülkeler listesinin başında yer alıyorlar. Amerika ve Rusya ise yine ilk 10’da yer alan diğer ülkelerden.
Bununla birlikte Çin’e gelen turist sayısı da yıllar içinde artış gösteriyor. 2014 yılında 128 milyon kişi Çin’i ziyaret etmişken, 2018 yılında bu sayı 141 milyona çıktı. 2018’de Çin’i en çok ziyaret eden ülke vatandaşları da genelde Asya kıtasından. Myanmar, Vietnam, Güney Kore ve Japonya vatandaşları en çok ziyaret edenler olurken, listenin 5. sırasında da Amerikalılar yer alıyor.
Peki Çin’den Türkiye’ye Yıllar İçerisinde Kaç Kişi Geldi?
TÜİK ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye son yıllarda Turizm sektöründe önceki yıllara nazaran daha iyi bir performans sergiliyor. Bu da hem Çin hem de Asya ülkelerinden gelen turist sayısında görülebiliyor. Özellikle son günlerde dünyada yayılmaya devam eden Koronavirüs’ün ilk görüldüğü yer olan Çin’den gelen turist sayısı yıllar içerisinde artarak devam etti ve 2015 yılında 314 bin kişiye kadar yükseldi. 2016 yılında ise turizm sektörünün birçok durumdan negatif durumdan negatif etkilenmesi Çin’den gelen turist sayısına da yansıdı ve bu sayı 168 bine düştü. 2017 itibarıyla tekrar artış gösteren Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısı ise 2019 yılında 426 bin olarak açıklandı.
Diğer Asya ülkelerinin bazılarından Türkiye’ye gelen turist sayısına da bakacak olursak; Hindistan, Malezya, Tayland ve Singapur, Çin’den sonra Türkiye’nin en çok turist çektiği Asya ülkeleri. 2012 yılında Malezya’dan 41 bin kişi gelmişken bu sayı 2019’da 114 bine çıkmıştır. Hindistan’dan gelenler ise 2012’de 91 bin kişi iken 230 bine, Tayland’dan gelenler 12 binden 62 bine, Singapur’dan gelenler ise 22 binden 35 bine yükselmiştir.
Bunlara ek olarak Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilerin birçoğu gelirken havayolunu tercih ediyor. 2019 yılında gelen 45 milyon yabancı turistin 34,5 milyonu havayoluyla, 9,1 milyonu karayoluyla, 1,3 milyonu deniz yoluyla, yaklaşık 100 bini de demiryoluyla Türkiye’ye giriş sağlamış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Müslüman Ülkelerin Nüfusu ve Dünya Üretimindeki Paylarıyla İlgili İddialar Doğru mu?
Colani’nin Protesto Edildiği Görüntüler Güncel mi?
Türkiye’nin 2023 Duygu Karnesi: Stresli ve Kaygılı
Videonun Ayn El Arab Duvarını Gösterdiği İddiası Doğru mu?
1959’dan Önce Gök Kubbenin Varlığını Yazan Ansikopediler Toplatıldı mı?
1 Ocak 2025’ten İtibaren Sağlık Ocağı Randevuları 99 TL, Devlet Hastanesi Randevuları 199 TL mi Olacak?
Videonun Çin’de Gizli Bir Tesiste Üretilen Tek Boynuzlu Atları Gösterdiği İddiası Doğru mu?
Fotoğraf ABD’ye Ait Bir Uçak Gemisine Yapılan Saldırıdan Sonra mı Çekildi?
Bir Komplo Teorisinin Anatomisi: Düz Dünya
Aile Hekimlerinin Çeşitli İlaçları Yazamayacağı İddiası Doğru mu?