Türkiye Eğilimleri Araştırması: “Ekonomi En Büyük Sorun”
2021 yılı “Türkiye Eğilimleri Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, Türkiye’nin üç temel sorununu; ekonomi, mülteciler ve Covid-19 salgını oluşturuyor. Katılımcılar, ekonomideki temel zorlukları ise “faizlerin yüksek olmasına” bağladı.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Grubu ile Global Akademi ortaklığında yürütülen “Türkiye Eğilimleri Araştırması”nın sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
Araştırmanın bulgularını Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Global Akademi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın açıkladı. Açılış konuşmasında Türkiye Eğilimleri Araştırması'nın 11 yıldır topladığı veriler ile Türkiye’deki ekonomik, siyasal ve sosyal dönüşümü daha iyi anlamaya yardım ettiğini belirten Prof. Aydın, “Bu çalışma ile Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel değişimleri ve halkın yaşam alışkanlıkları objektif bir şekilde ölçülüyor. Türkiye’nin toplumsal değişiminin takibi ve öngörülmesi mümkün oluyor” ifadesini kullandı.
Araştırma ekibinde Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın yanı sıra Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Osman Z. Zaim, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Öğretim Üyesi Dr. Kerem Yıldırım, Öğretim Üyesi Dr. Berkay Ayhan, Öğretim Üyesi Dr. M. Kerem Çoban ve Sezen Kaya yer aldı. Araştırmanın sonuçlarına Türkiye temsiliyetine sahip 26 ilin kent merkezlerinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri bin kişi ile görüşerek ulaşıldı.
Türkiye’nin 2021’de Ana Gündem Maddesi “Ekonomi”
Araştırmaya katılan katılımcılara göre Türkiye gündemindeki en önemli sorun %22,7 ile ekonomi ve ekonomide yaşanan sorunlar. Katılımcıların %17,9’u ise mültecileri en önemli sorun olarak görüyor. 2020 yılında Türkiye’nin gündemindeki en önemli sorunun mülteciler olduğunu düşünen katılımcıların oranı %6’ydı. Geçen yılki araştırmada birinci sırada yer alan Covid-19 salgını ise bu yıl %15,8’lik oranla üçüncü sırada yer aldı.
Raporda en önemli sorunlar konusunda coğrafi farklılıklar da göze çarpıyor. Marmara ve Ege’de Covid-19 salgını, Akdeniz ve İç Anadolu’da ekonomik sorunlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da mülteciler ve Karadeniz’de ise terör en önemli sorun olarak görülüyor.
“Faizlerin Yüksek Olması” Ekonomik Zorlukların Temel Nedeni
Katılımcılara, “Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedenleri nedir?” diye sorulduğunda ise ilk üç sırayı %20,7 ile faizlerin yüksek olması, %14,8 ile yüksek dış borçlanma ve %14,4 ile göçmen ve mülteciler aldı.
2020 ile 2021 yılının araştırma sonuçları karşılaştırıldığında, “kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin oranı %51,1’den %57,2’ye, “ekonomik olarak daha kötü durumdayım” diyenlerin oranı %51,8’den %55,4’e yükseldi.
Türk Halkının Siyasi Yelpazedeki Yeri: “Muhafazakâr”
Araştırmada, “Kendinizi siyasi görüşünüz açısından nasıl tanımlarsınız?” sorusuna katılımcılar %27,5’lik bir oranla muhafazakâr yanıtı verildi. Bu tanımı %19,9 ile milliyetçi ve %19,2 ile Kemalist takip ediyor. Kendisini siyasal İslamcı olarak tanımlayanların oranı ise %9.
Kendini muhafazakâr veya siyasal İslamcı olarak tanımlayanlar özellikle 41-55 yaş arasındayken, milliyetçi veya Kemalist olarak tanımlayanlar ise 18-20 yaş arasında öne çıkıyor. Muhafazakâr ve siyasal İslamcı olduğunu belirtenlerin toplamı ise bu yıl %36,5 oranında. Bu oran 2017 yılında en yüksek oranı yakalamış ve %47,4 olarak ölçülmüştü. Geçen yıl ise %34,6’ya kadar düşmüştü.